ΚΟΣΜΟΣ

«Εξαφάνιση» τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ: Τι λέει το Ιράν για το μυστήριο

«Εξαφάνιση» τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ: Τι λέει το Ιράν για το μυστήριο
AP Photo/Kamran Jebreili

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ισλαμική δημοκρατία βοήθησε, αφού έλαβε σήμα κινδύνου, ένα «ξένο δεξαμενόπλοιο που αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα» στον Κόλπο.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου (…) οι ιρανικές δυνάμεις πλησίασαν» το πλοίο «και με τη βοήθεια ρυμουλκού το οδήγησαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες επισκευές», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο Μουσαβί πρόσθεσε ότι επιπλέον πληροφορίες θα γίνουν γνωστές στη συνέχεια.

Νωρίτερα χθες ο ιστότοπος TankerΤrackers, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση φορτίων πετρελαίου, είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Ορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον TankerΤrackers, το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησης του δεξαμενόπλοιου διακόπηκε εκείνη την ημέρα.

Η τελευταία γνωστή θέση του Riah ήταν στο Στενό του Ορμούζ στα ανοικτά του νησιού Κεσμ.

Σύμφωνα με το Marine Traffic, το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Tankers με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους τελευταίους 12 μήνες είχε καταγραφεί να πλέει μόνο μεταξύ των λιμανιών Φουτζάιρα και Σάρζαχ των Εμιράτων. Με χωρητικότητα 1.900 τόνων θεωρείται ένα μικρό τάνκερ.

Ωστόσο, τόσο η εκπρόσωπος της Prime Tankers αρνήθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει στον στόλο της εταιρείας, ενώ και τα Εμιράτα διέψευσαν ότι το διαχειρίζεται εταιρεία της χώρας.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε χθες, υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το δεξαμενόπλοιο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες της χώρας σε αυτό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Το εν λόγω τάνκερ δεν ανήκει στα Εμιράτα (…) και δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου», τόνισε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνονται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

Εξάλλου στις 4 Ιουλίου ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία και την υπηρεσία τελωνείων του Γιβραλτάρ με τη βοήθεια του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του βρετανικού εδάφους.

Το Γιβραλτάρ και οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι το τάνκερ ήθελε να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ