ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ επιστρέφει στις απειλές - Ξεκάθαρη «προειδοποίηση» οι δοκιμές πυραύλων

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ επιστρέφει στις απειλές -  Ξεκάθαρη «προειδοποίηση» οι δοκιμές πυραύλων
KRT via AP Video

Με απειλές προς ΗΠΑ και Νότια Κορέα «συνόδευσε» τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε τα εξής, αφού παρακολούθησε την επιτυχή εκτόξευση δύο πυραύλων την Τρίτη: «Η στρατιωτική δράση είναι μια ευκαιρία να σταλεί μια απευθείας προειδοποίηση προς τον κοινό στρατό ΗΠΑ - Νότιας Κορέας».

Νωρίτερα εξάλλου, ένας εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει πως Σεούλ και Ουάσιγκτον παραβιάζουν την συμφωνία συστηματικά και πως η χώρα του εξετάζει «νέο δρόμο», εφόσον συνεχιστούν οι «εχθρικές ενέργειες».

Την Τρίτη, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως εντόπισε «δύο άγνωστα βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Βόρεια Κορέα, στην Ανατολική Θάλασσα.

Παράλληλα, το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε άρθρο στο οποίο τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που αναμένεται να διεξαγάγουν εντός του μήνα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας χαρακτηρίζονται «κατάφωρη παραβίαση» όσων είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον και ένδειξη ότι η αμερικανική και η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση δεν έχουν την «πολιτική βούληση» να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Η βορειοκορεάτικη θέση παραμένει «αμετάβλητη» και είναι πως η χώρα θέλει να επιλυθούν τα ζητήματα «μέσω διαλόγου», αλλά θα «είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε νέο δρόμο, όπως έχουμε αφήσει να γίνει σαφές ήδη» αν ΗΠΑ και Νότια Κορέα συνεχίσουν τις «εχθρικές στρατιωτικές κινήσεις» τους, συμπληρώνεται στο ίδιο κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα μόλις την περασμένη Παρασκευή 2 Αυγούστου προχώρησε στην τρίτη δοκιμή πυραύλου σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Η δοκιμή αυτή είχε πραγματοποιηθεί από σιλό της επαρχίας Yonghung, στα νότια της χώρας, ενώ οι πύραυλοι, όπως και στην πρώτη δοκιμή, ήταν μεσαίου βεληνεκούς και κατέπεσαν στην Ιαπωνική Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ