ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον σε Τουσκ: Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία

Τζόνσον σε Τουσκ: Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία
AP Photo/Markus Schreiber

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανού αξιωματούχου, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Σύνοδο G7, που πραγματοποιείται στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα την πρωθυπουργία, είχε την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ νωρίτερα σήμερα στην Μπιαρίτς. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.

Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα, ο Τζόνσον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο», είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση του BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι «επισφαλής».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο ITV News, αναφέρθηκε και στον πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος χθες έκανε δηλώσεις για τη σχέση του με τον καταδικασμένο Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος πρόσφατα αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του στη φυλακή του Μανχάταν όπου κρατούνταν.

«Ο πρίγκιπας Άντριου έχει κάνει καλή δουλειά για τις βρετανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό», είπε ο Τζόνσον και πρόσθεσε:

«Έχω συνεργαστεί με τον πρίγκιπα Άντριου, έχω δει το καλό που έχει επιτύχει για τις βρετανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δεν έχω κάτι να σχολιάσω και δεν γνωρίζω τίποτα για τα υπόλοιπα».

Ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ δήλωσε χθες Σάββατο, ότι δεν είδε ποτέ ούτε υποψιάστηκε τυχόν σεξουαλικά εγκλήματα όσο συναναστράφηκε τον Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος κρατούνταν εν αναμονή της δίκης του για κατηγορίες σωματεμπορίας και βιασμούς ανηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ