ΚΟΣΜΟΣ

Μπαμπατζάν εναντίον Ερντογάν: Ο πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ιδρύει δικό του κόμμα

Μπαμπατζάν εναντίον Ερντογάν: Ο πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ιδρύει δικό του κόμμα
( AP Photo/Jose Luis Magana)

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν θα ιδρύσει νέο κόμμα, αντίπαλο στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν το τέλος του έτους, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Karar.

Ο Μπαμπατζάν παραιτήθηκε από το AKP τον Ιούλιο επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κόμματος και έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών προτού αναλάβει την θέση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης από το 2009 ως το 2015.

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες ότι ο Μπαμπατζάν μαζί με τον πρώην πρόεδρο του AKP Αμπντουλάχ Γκιούλ σχεδιάζουν να ιδρύσουν νέο κόμμα. Όμως η μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επιτάχυνε τις προσπάθειές τους.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την παραίτησή του από το AKP ο Μπαμπατζάν επεσήμανε στην εφημερίδα Karar ότι το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αξίες και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναζητά ανθρώπους με απόψεις αντίστοιχες με τις δικές του προκειμένου να σχηματίσουν μία ομάδα που θα ηγηθεί του νέου κόμματος. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο Γκιούλ στηρίζει το νέο κόμμα, αλλά δεν θα συμμετέχει επισήμως σε αυτό.

«Θα πάρει κάποιο χρόνο», εξήγησε. «Θέλουμε το κόμμα να ιδρυθεί πριν το 2020. Η ποιότητα είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη μεροληψία του δικαστικού συστήματος, η ύφεση που προκάλεσε αύξηση στην ανεργία και τον πληθωρισμό, αλλά και οι αντιδράσεις των Τούρκων εξαιτίας της παρουσίας 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη χώρα έχουν μειώσει την εκλογική βάση του Ερντογάν.

Οποιαδήποτε νέα διάβρωση θα μπορούσε να βλάψει πολύ το AKP, το οποίο βασίζεται στη συμμαχία του με το εθνικιστικό κόμμα MHP για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Μπαμπατζάν επεσήμανε ότι η οικονομία της Τουρκίας πρέπει να βγει από το σπιράλ στο οποίο έχει περιπέσει, μάλιστα επέρριψε εν μέρει τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας στη διάβρωση του δικαστικού συστήματος και σε κάποιες αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολίτικης.

«Αξίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η κοσμική δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι αυτές που πάντα υπερασπιζόμαστε και πιστεύουμε», τόνισε, εξηγώντας ότι το AKP παλαιότερα ακολουθούσε αυτές τις αξίες.

«Μετά από όλα αυτά τα επιτεύγματα, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον η Τουρκία μάς θλίβει πραγματικά. Όταν εξετάζουμε για ποιο λόγο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ο βασικός λόγος είναι ότι απομακρύνθηκε από αυτές τις αξίες και τις αρχές», σημείωσε ο Μπαμπατζάν.

Ο Ερντογάν μέχρι πρότινος απέρριπτε τις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος και προειδοποιούσε τα μέλη του AKP ότι «όσοι αποχωρήσουν από αυτό το τρένο, δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν». Ωστόσο μετά την ήττα στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις εναντίον του AKP και των πολιτικών που ακολουθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που ήρθε σε ρήξη με τον Ερντογάν το 2016, επέκρινε την οικονομική πολιτική του κόμματος και τη ρητορική του Τούρκου προέδρου μετά τις τοπικές εκλογές. Την προηγούμενη εβδομάδα το AKP ξεκίνησε τη διαδικασία αποπομπής του Νταβούτογλου.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023.

«Η κυβέρνηση πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Η δικαιοσύνη είναι ο λόγος που υπάρχει η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Μπαμπατζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ