ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Airbnb, Uber και εκατοντάδες ακόμα επιχειρήσεις ζητούν αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Airbnb, Uber και εκατοντάδες ακόμα επιχειρήσεις ζητούν αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή
AP Photo/Charlie Riedel

Οι επικεφαλής 145 επιχειρήσεων ζήτησαν σήμερα την υιοθέτηση νόμων που θα επιβάλλουν αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις για τα πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επιστολή τους την οποία απηύθυναν στα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων που έχουν «ισχυρά εμπορικά συμφέροντα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων οι Airbnb, Twitter, Uber και Levi Strauss, καταγγέλλουν σ' αυτή την επιστολή «μια κρίση δημόσιας υγείας για την οποία απαιτείται επείγουσα δράση».

Το να μην γίνει τίποτε «είναι απλώς απαράδεκτο», γράφουν, αναφέροντας στην αρχή του μηνύματός τους τους νεκρούς φέτος το καλοκαίρι στο Ελ Πάσο και το Ντέιτον, 22 και 9 άνθρωποι αντίστοιχα.

Αυτοί οι επικεφαλής επιχειρήσεων ζητούν από το αμερικανικό Κογκρέσο να υιοθετήσει δύο μέτρα: το ένα εισάγει την επαλήθευση του ιστορικού οποιουδήποτε θέλει να αγοράσει οποιοδήποτε είδος όπλου και το άλλο να επιτρέπει στις αρχές να κατάσχουν τα όπλα από πρόσωπα που επισημαίνονται ως επικίνδυνα από το περιβάλλον τους («red flag laws»).

Οι προτάσεις αυτές είναι «εύλογες» και «υποστηρίζονται ευρέως από την αμερικανική κοινή γνώμη», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες επιχειρηματίες.

«Γι' αυτό καλούμε την αμερικανική Γερουσία να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών και να δράσει», γράφουν στην επιστολή τους που δημοσιεύεται από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το Κογκρέσο, το οποίο επέστρεψε αυτή την εβδομάδα από τη θερινή ανάπαυλα, δέχεται πίεση για να νομοθετήσει επιτέλους πάνω στο ζήτημα αυτό.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υιοθέτησαν τον Φεβρουάριο νομοσχέδιο που επεκτείνει τους ελέγχους του δικαστικού ιστορικού και του ψυχιατρικού ιστορικού των προσώπων που αγοράζουν όπλα σε όλες τις πωλήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που γίνονται μεταξύ ιδιωτών ή σε περιοδεύουσες εκθέσεις.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Γερουσία και ο επικεφαλής τους στην άνω βουλή, ο Μιτς Μακόνελ, αρνείται να οργανώσει οποιαδήποτε ψηφοφορία για νόμους που αφορούν τα πυροβόλα όπλα, όσο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει διατυπώσει τη θέση του.

Περίπου 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν αυτόχειρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ