ΚΟΣΜΟΣ

«Κανείς άνθρωπος λαθραίος»: Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τη λέξη «λαθρομετανάστης»

«Κανείς άνθρωπος λαθραίος»: Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τη λέξη «λαθρομετανάστης»
AP Photo/Eric Gay, File

«Περίπου 3,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Υόρκης γεννήθηκαν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 37% του πληθυσμού της πόλης. Πάνω από το 50% των παιδιών της Νέας Υόρκης έχουν ένα γεννημένο στο εξωτερικό γονέα. Η Νέα Υόρκη είναι μεταξύ των πόλεων του κόσμου με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, με εκατοντάδες γλώσσες στους πέντε δήμους της»: Γι’αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους, σε μία συγκυρία όπου οι αντιμεταναστευτικοί τόνοι διαρκώς και διεθνώς ανεβαίνουν, η Νέα Υόρκη δίνει μάθημα πολιτικής ορθότητας και αποδοχής, τιμώντας το ένα τρίτο των κατοίκων της και απαγορεύοντας τη χρήση του όρου «λαθρομενατάστης» («illegals», «illegal alien»).

«Η λέξη ‘λαθρομετανάστης' – που χρησιμοποιούν πολλοί νόμοι για να αναφερθούν σε έναν μη Αμερικανό υπήκοο – είναι όρος που δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και στερεί από τους μετανάστες την ανθρώπινη υπόστασή τους. Η χρήση της λέξης ‘λαθρομετανάστης’ με πρόθεση την ταπείνωση, τον εξευτελισμό ή την προσβολή ατόμου ή ατόμων συνιστά παράνομη διάκριση» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο 29σέλιδο επικαιροποιημένο κείμενο κανόνων της δημοτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – της υπηρεσίας που διασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Όσοι δε, δεν συμμορφώνονται με τη νέα οδηγία, κινδυνεύουν με πρόστιμο άνω των 250.000 δολαρίων για κάθε παράβαση.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την πολυπολιτισμικότητα της πόλης μας και τις κοινότητες των μεταναστών που αποκαλούν τη Νέα Υόρκη σπίτι τους» εξήγησε ο αντιδήμαρχος, Φιλ Τόμσον σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «οι νέες αυτές οδηγίες στην επιβολή του νόμου θα διασφαλίσουν πως κανείς Νεοϋορκέζος δε θα υφίσταται διακρίσεις λόγω της καταγωγής του ή του μεταναστευτικού καθεστώτος του».

Η νέα οδηγία της επιτροπής ορίζει, επίσης, πως η παρενόχληση ή διάκριση κατά ατόμου επειδή μιλά άλλη γλώσσα από την αγγλική ή είναι περιορισμένης γλωσσικής επάρκειας ή ακόμα η απειλή για κλήση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) λογίζονται ως παράβαση του νόμου.

Τα μέτρα προστασίας αφορούν ανθρώπους που κινούνται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, καταστήματα, κλαμπ και άλλα δημόσια σημεία.

Πρόστιμα άνω των 250.000 δολαρίων μπορούν να επιβληθούν για κάθε περίπτωση «ηθελημένης διάκρισης», αναφέρει η Επιτροπή, διευκρινίζοντας πως υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων στους καταγγέλλοντες.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα παραβάσεων, όπως:

  • Παρενόχληση θαμώνα εστιατορίου λόγω προφοράς.
  • Άρνηση αποκατάστασης ζημιών σε διαμέρισμα που κατοικείται από οικογένεια μεταναστών και απειλή κλήσης της ICE στην περίπτωση διαμαρτυρίας τους.
  • Απόδοση χαμηλότερου μισθού ή παρακράτηση μισθού ατόμου με βάση το καθεστώς διαμονής στη χώρα.
  • Εκφοβισμός πελάτη καταστήματος που μιλά τη γλώσσα του και αξίωση να μιλά την αγγλική.

«Εκατομμύρια μετανάστες έχουν εγκατασταθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης. Έχουν χτίσει σπίτια, δημιουργήσει κοινότητες και επιχειρήσεις, εκκλησίες και οίκους προσευχής, ΜΚΟ, εταιρείες, δημοτικές υπηρεσίες, μορφωτικά ιδρύματα και διαρκώς συνεισφέρουν – με αμέτρητους τρόπους – στη δομή αυτής της πόλης», αναφέρει το κείμενο της Επιτροπής.

«Μπροστά στην ολοένα και πιο εχθρική εθνική ρητορική, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε πως οι πολύτιμες κοινότητες μεταναστών δύνανται να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, χωρίς προκατάληψη και παρενοχλήσεις» τονίζει η Καρμελίν Μαλάλις, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σε μια εποχή όπου η πολιτική ρητορική μίσους δημιουργεί το έδαφος όπου ιδιώτες εργοδότες και ιδιοκτήτες κάνουν ακατάσχετα διακρίσεις και είναι εκδικητικοί κατά μεταναστών εργαζόμενων και ενοικιαστών λόγω της κατάστασής τους, τέτοιου είδους νομικές δράσεις είναι απαραίτητες και επιτακτικές» αναφέρει η δικηγόρος Τζέσι Χαν.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας κατά των διακρίσεων και προάσπισης των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της διοίκησης Τραμπ για συντονισμένες εφόδους σε σπίτια και κοινότητες μεταναστών, κάτι που από κοινού καταδίκασαν και δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τόσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο όσο και ο κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο.

Την Πέμπτη το Δημοτικό Γραφείο Μεταναστευτικών υποθέσεων ανακοίνωσε κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων που θα εξασφαλίζει νομικές υπηρεσίες σε μετανάστες που βρίσκονται αντιμέτωποι με επικείμενη απέλαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ