ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα - Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις

Ιράκ: Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα - Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις
AP Photo/Hadi Mizban

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν σήμερα Σάββατο στη νότια ιρακινή πόλη Νασιρίγια, έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές, ενώ 26 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στη Βαγδάτη, καθώς διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι.

Η αναταραχή σημειώνεται έπειτα από τις βίαιες διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν χθες, Παρασκευή, σ' όλο το Ιράκ και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 52 ανθρώπων.

Ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων, που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Νασιρίγια, και εισέβαλε στην κατοικία ενός τοπικού αξιωματούχου, έκανε γνωστό η αστυνομία.

Φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών αφού οι τελευταίοι πυρπόλησαν το κτίριο, πρόσθεσε η ίδια πηγή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 17.

Στη Βαγδάτη, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να προσπαθήσουν να διαλύσουν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Από τους 26 τραυματίες, πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκαν κατ' ευθείαν στο κεφάλι από κάνιστρα δακρυγόνων, δήλωσαν η αστυνομία και νοσοκομειακές πηγές.

Οι ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ είχαν επισημάνει σε δηλώσεις τους ότι σχεδίαζαν να απαντήσουν σήμερα πιο σθεναρά στις διαμαρτυρίες.

Ενώ τα δακρυγόνα χρησιμοποιούνταν χθες για να απωθήσουν μόνον όσους επιχειρούσαν να πλησιάσουν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας, σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον όλων όσων είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

Δακρυγόνα εκτοξεύονταν εναντίον των συγκεντρωμένων κάθε 15 λεπτά, δήλωσε ανταποκριτής του Reuters.

Το γεγονός αυτό εξόργισε περαιτέρω τους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον των πολιτικών ελίτ για τις οποίες λένε πως έχουν αποτύχει επανειλημμένα να βελτιώσουν τη ζωή των απλών Ιρακινών έπειτα από χρόνια συγκρούσεων και οικονομικών δυσχερειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ