ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Νεκρός ένας μαθητής, δεκάδες τραυματίες

Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Νεκρός ένας μαθητής, δεκάδες τραυματίες
EPA / CERILO EBRANO

Ένας μαθητής είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Τρίτη το το νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, που είχε ήδη δοκιμαστεί πρόσφατα από μεγάλο σεισμόμ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους. 

Όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, ένας έφηβος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το σχολείο του στο Μαγκσαϊσάι, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης αυτής που βρίσκεται βόρεια του Μιντανάο.

Ο σημερινός σεισμός ήταν αισθητός για ένα λεπτό σε κάποιες περιοχές του μεγάλου αυτού νησιού του αρχιπελάγους των Φιλιππινών. Τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος ταρακούνησε κτίρια και προκάλεσε ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες, σπίτια και σχολεία.

Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ίδιο σχολείο εξαιτίας του συνωστισμού που επικράτησε την ώρα που μαθητές και καθηγητές προσπαθούν να βγουν από αυτό.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρισκόταν στην ίδια περιοχή όπου έγινε ο σεισμός 6,4 βαθμών πριν από λιγότερες από δύο εβδομάδες που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Αρχικά, το USGS είχε εκτιμήσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Μια αίθουσα δημόσιων συγκεντρώσεων του δήμου Τουλουνάν, κοντά στο επίκεντρο, «καταστράφηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Ρεουέλ Λιμπουνγκάν.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι κινήσεις και οι συγκρούσεις τεκτονικών πλακών προκαλούν συχνά σεισμούς και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το 1976 είχε σημειωθεί αυτός που ειδικοί χαρακτηρίζουν τον φονικότερο σεισμό στην πρόσφατη ιστορία της χώρας — είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 8.000 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις.

Αναμένεται να γίνουν πολλοί μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Ινστιτούτο των Φιλιππίνων, που διευκρίνισε ότι η δόνηση καταγράφηκε στις 09:04 τοπική ώρα [03:04 ώρα Ελλάδας], το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 8 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο βρισκόταν 26 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τουλουνάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ