ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χτυπήσαμε αλύπητα τον αλ Μπαγκντάντι

Τραμπ: Χτυπήσαμε αλύπητα τον αλ Μπαγκντάντι
ASSOCIATED PRESS / ALEX BRANDON

Σε πανηγυρικό κλίμα φαίνεται πως κινείται ο Λευκός Οίκος στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τον Πεντάγωνο την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε πλάνα από την επιχείρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο κρησφύγετο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στη Συρία.

Λίγα μόλις λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ για την επιχείρηση κατά του αρχηγού του ISIS, κατά τη διάρκεια της τελετής παρασημοφόρησης του αρχιλοχία Μάθιου Ουίλιαμς, ο οποίος έλαβε από τον πρόεδρο το Μετάλλιο της Τιμής.

«Σε ευχαριστώ Μαρκ, συγχαρητήρια σε σένα και σε όλους και στο στρατηγό Μάιλι για την φοβερή πράξη σας πριν από λίγες ημέρες εναντίον του αλ Μπαγκντάντι. Τον χτυπήσαμε αλύπητα, έτσι όπως έπρεπε. Θέλω να πω σε όλα τα στελέχη του στρατού πως είμαι περήφανος για σας. Ήταν κάτι ξεχωριστό. Ειλικρινά, όλος ο κόσμος είναι περήφανος για σας. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ, κάνατε καλή δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι σηματοδοτεί το τέλος ενός πολυετούς κυνηγιού για τον εντοπισμό ενός από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες του πλανήτη, του ανθρώπου που το 2014 κήρυξε την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία το 2014.

Το βίντεο που έδωσε δημοσίευσε το Πεντάγωνο

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, το Πεντάγωνο δημοσίευσε βίντεο από την επιχείρηση εξολόθρευσης του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που κατέγραψε κάμερα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, μια ομάδα από στρατιώτες κατευθύνεται σε ένα μεγάλο κτήριο στη Μπαρίσα, ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο οποίο κρυβόταν ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προσπάθησε να διαφύγει μέσω τούνελ ωστόσο φαίνεται να αντιλήφθηκε πως δεν θα βγει ζωντανός και έτσι πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε.

Η έκρηξη σκότωσε τόσο τον ίδιο, όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ, όπως και τρία παιδιά που ήταν μαζί του.

Νεκρές είναι και δύο σύζυγοι του ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας, οι οποίες φορούσαν επίσης γιλέκα με εκρηκτικά αλλά δεν τα ενεργοποίησαν.

Σύμφωνα με την Washington Post ο καταδότης του ηγέτη του ISIS είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, να οργανώνει τις μετακινήσεις του στη Συρία.

Ο πληροφοριοδότης, ο οποίος ήταν παρών την ώρα της επιδρομής, διέφυγε δύο ημέρες αργότερα μαζί με την οικογένειά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ