ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας

Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας
Capture/Twitter Video

Έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας των ΗΠΑ τα ξημερώματα (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης των κατοικιών που βρίσκονται σε ακτίνα σχεδόν ενός χιλιομέτρου από το σημείο. 

Εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του τοπικού σερίφη σημείωσε αρχικά πως τουλάχιστον δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αργότερα, όμως, έγινε γνωστό πως οι τραυματίες είναι συνολικά τρεις, όλοι τους εργαζόμενοι του εργοστασίου.

«Το προσωπικό που ήταν παρών στην εγκατάσταση απομακρύνθηκε στο σύνολό του. Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Στο εξής σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών των συνεργείων διάσωσης και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», ανέφερε τοπικό δικαστής, ο οποίος τόνισε ότι είναι «θαύμα» που δεν θρηνήσαμε νεκρούς.

Η έκρηξη ήταν ισχυρή και ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ζήτησαν την εκκένωση της περιοχής, που βρίσκεται πλησίον του Texas Petroleum Chemical, αναφέρουν οι New York Times.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους, ενώ υπάρχουν και ορισμένες αναφορές για υλικές ζημιές από την έκρηξη.

«Δεν είμαστε σίγουροι για το εάν υπάρχουν άτομα εγκλωβισμένα στα σπίτια τους», είπε η ίδια εκπρόσωπος.

Ο Jared Abshire, ο οποίος μένει σε κοντινή απόσταση από το σημείο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Μας ξύπνησε. Ακούστηκε σαν να μπήκε ένα τρένο μέσα στο σπίτι»,

Ο 39χρονος σημείωσε πως η οικογένειά του έχει ήδη εγκαταλείψει το σπίτι, ενώ έκανε λόγο για «πολλές φωτιές» στο εργοστάσιο.

«Ξυπνήσαμε και είδαμε τζάμια να σπάνε από παντού πάνω μας, κομμάτια της οροφής να πέφτουν και πόρτες να αποσπώνται από τα πλαίσιά τους» λόγω του ωστικού κύματος της έκρηξης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος, μάλιστα, μένει πολύ κοντά στο εργοστάσιο.

Ο 25χρονος άνδρας είπε πως ο ίδιος και οι δικοί του είναι «συγκλονισμένοι και τρομαγμένοι».

Σε βίντεο που δημοσιεύονται στα social media καταγράφονται οι φλόγες που κατακαίνε το εργοστάσιο.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.

Το εργοστάσιο παράγει βουταδιένιο, ένα εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή συνθετικού καουτσούκ, καθώς και σε πετροχημικά μίγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ