ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Ταυτοποιήθηκαν 28 θύματα - Κρίσιμη νύχτα για τον απεγκλωβισμό επιζώντων

Σεισμός Αλβανία: Ταυτοποιήθηκαν 28 θύματα - Κρίσιμη νύχτα για τον απεγκλωβισμό επιζώντων
AP Photo/Petros Giannakouris

Καταλυτικές αναμένονται οι επόμενες ώρες για τις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και έχει βυθίσει την Αλβανία στη θλίψη.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 650 έχουν τραυματιστεί.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μία εξαιρετικά δύσκολη και άνιση μάχη με τον χρόνο, την ώρα που οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 350, ενώ όσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι λιγοστεύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες

Από τις επιχειρήσεις διάσωσης τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί, ενώ σωστικά συνεργεία από 11 χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- επιχειρούν σε έξι σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ ανέσυραν από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.



Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της γειτονικής χώρας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, οι οποίοι αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στο ύπαιθρο, αφού τα σπίτια είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες.

AP 19331374639553 1


Πηγή: AP Photo/Hektor Pustina

Ταυτοποιήθηκαν 28 θύματα

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής 28 από τα θύματα, ανάμεσά τους και παιδιά.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ανακοίνωση που μπορεί να επιθυμεί ένας Αλβανός αξιωματούχος», ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhacka.

«Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους. Αλλά σε ένα σημάδι σεβασμού στις χαμένες ζωές, θέλω να μοιραστώ σήμερα με όλους τους πολίτες τα ονόματα των 28 παιδιών, κοριτσιών, αγοριών, ανδρών και γυναικών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτή την τραγωδία», πρόσεθεσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας.

Η Olta Xhacka δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, στην πιο δύσκολη ομιλία στην καριέρα της.

Ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά το έδαφος στο Δυρράχιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα των Βασίλη Τσιρώνη και Αθανάσιου Γκανά, το έδαφος ανυψώθηκε έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

«Tο πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανάρτησή τους στο Facebook.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων

Οι ιστορίες των θυμάτων δίνουν πρόσωπο στην τραγωδία που βιώνει από χθες, Τρίτη, η γειτονική χώρα. Μια τριαντάχρονη μητέρα ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του σπιτιού της και ύστερα από 16 ώρες εγκλωβισμού, ενώ λίγες ώρες πιο πριν η μικρή της κόρη είχε ανασυρθεί νεκρή από τα ίδια συντρίμμια. Δυστυχώς η νεαρή μητέρα λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.



Διαδικτυακή πλατφόρμα για τη στήριξη των σεισμοπαθών

Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας «e-albania», σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ