ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Οι απεργίες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

Παρίσι: Οι απεργίες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francois Mori

Τα εργατικά συνδικάτα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη Γαλλία συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους -παρά την εορταστική περίοδο- αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, την ώρα που οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων απειλούν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ η απεργία διανύει την 19η ημέρα της.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε Λιόν, στο Παρίσι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς λεωφορείων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές έριξαν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα ο καπνός να φθάσει στο εσωτερικό του σταθμού.

Από τις απεργίες εν μέσω Χριστουγέννων, επηρεάστηκαν κι άλλοι κεντρικοί σταθμοί του Παρισιού όπως η Γκαρ ντι Νορ, που διαχειρίζεται τα δρομολόγια των τρένων Eurostar προς το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και η Γκαρ ντε λ’ Εστ.

«Κατανοώ (την απεργία), όμως δεν συμφωνώ με αυτή, καθώς πιστεύω ότι όλοι οι Γάλλοι κρατούνται όμηροι και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποιος είναι ο στόχος» είπε ο Νταμιάν Ντρεμόν, ένας επιβάτης στη Γκαρ ντε λ’ Εστ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει αποφασισμένος να φτάσει το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος «μέχρι την ολοκλήρωσή του», εκτιμώντας πως «αν δεν εφαρμόσουμε μια διεξοδική, σοβαρή και προοδευτική μεταρρύθμιση σήμερα, κάποιος άλλος θα το κάνει αύριο, αλλά με πολύ βάρβαρο τρόπο».

Κινητοποιήσεις στον πετρελαϊκό τομέα

Τα μέλη του συνδικάτου CGT ψήφισαν υπέρ της διακοπής της παραγωγής στο διυλιστήριο της Total στο Γκρανπουί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Η απόφαση ελήφθη να σταματήσουμε (την παραγωγή) στο Γκρανπουί, με μικρή πλειοψηφία. Η διοίκηση μας ζήτησε περιθώριο μιας ώρας για να εξετάσει την κατάσταση» είπε ο συνδικαλιστής.

Η διακοπή της παραγωγής στο διυλιστήριο της PetroIneos στο Λαβερά με παραγωγή 210.000 βαρελιών την ημέρα ξεκίνησε χθες, έπειτα από τη διεξαγωγή μιας ανάλογης ψηφοφορίας από το CGT.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι ο εφοδιασμός σε καύσιμα των βενζινάδικων συνεχίζεται κανονικά.

«Όλα τα διυλιστήρια στην ηπειρωτική Γαλλία συνεχίζουν την παραγωγή, με έξι στα επτά διυλιστήρια να συνεχίζουν κανονικά τις μεταφορές» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων στον βιομηχανικό τομέα, διαμηνύει ότι δεν θα κηρύξει εκεχειρία ενόψει των Χριστουγέννων.

«Παραλύουν» οι δημόσιες συγκοινωνίες

Εξάλλου, οι απεργοί θέλουν να «κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα» κατά τη διάρκεια των εορτών, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζουν να παραλύουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Έπειτα από ένα πολύ περίπλοκο Σαββατοκύριακο «εξόδου» για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, σήμερα μονάχα το 40% των τρένων υψηλής ταχύτητας και των τρένων εξπρές του περιφερειακού δικτύου κυκλοφορούν και το 20% των τρένων στα προάστια του Παρισιού.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η κυκλοφορία παραμένει περιορισμένη, με τα δρομολόγια να εκτελούνται κανονικά σε μονάχα δύο γραμμές του μετρό από τις συνολικά 16.

«Η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν είναι ένα δικαίωμα προκειμένου να καταπατά, να εμποδίζει και να εκφοβίζει τους ταξιδιώτες» είπε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων: τα τρένα στα προάστια της περιοχής του Παρισιού θα σταματήσουν σταδιακά να κυκλοφορούν από τις 18.00 έως τουλάχιστον το απόγευμα της Τετάρτης, προειδοποίησε η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων (SNCF).

Η απεργία δεν επηρεάζει μονάχα τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και άλλους τομείς, όπως τους χορευτές της Όπερας του Παρισιού.

Σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις στα εκδοτήρια εισιτηρίων έχουν χαθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων την 5η Δεκεμβρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη διοίκηση. Έως σήμερα, 45 παραστάσεις όπερας και μπαλέτου έχουν ακυρωθεί.

Οι χορευτές της Όπερας του Παρισιού αρνούνται να χάσουν το ειδικό καθεστώς του συνταξιοδότησης, που χρονολογείται από το 1698, που τους επιτρέπει να βγουν στη σύνταξη στα 42 τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ