ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Συμφωνία Συντηρητικών - Πρασίνων για σχηματισμό κυβέρνησης

Αυστρία: Συμφωνία Συντηρητικών - Πρασίνων για σχηματισμό κυβέρνησης
AP Photo/Ronald Zak

Ο συντηρητικός Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς συνήψε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους Πρασίνους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Πρασίνων και πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό εξασφαλίζει και την επιστροφή του Κουρτς στην εξουσία και επιτρέπει συνάμα στο αριστερό κόμμα να εισέλθει στην κυβέρνηση για πρώτη φορά.

Η συμφωνία επετεύχθη τρεις μήνες μετά τη νίκη του κόμματος του Κουρτς ÖVP στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου. Μολαταύτα, το ποσοστό του, 37,5%, καθιστούσε αναγκαία την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου. Οι Πράσινοι κατετάγησαν στις εκλογές στην τέταρτη θέση, με 13,9%.

Το συντηρητικό κόμμα του Κουρτς και οι Πράσινοι θα εκδώσουν σχετικές ανακοινώσεις εντός της σημερινής ημέρας.

Ευχαρίστηση Κουρτς

O επικεφαλής του αυστριακού συντηρητικού κόμματος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «εξαίρετη» συμφωνία που συνήψε με τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε, ανάμεσα «σε δύο πολύ διαφορετικά κόμματα» «δεν ήταν εύκολες.

«Κατορθώσαμε εν τέλει να συμπτύξουμε ό,τι καλλύτερο υπάρχει από δύο κόσμους», δήλωσε ο Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, στο πλευρό του ηγέτη των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους θα μετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Από την πλευρά του, ο Κόγκλερ - ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντι-καγκελάριου - εξέφρασε τη χαρά του που οι δύο παρατάξεις κατόρθωσαν «να ρίξουν γέφυρες» για το «καλό της Αυστρίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ