ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη απάτη στις ΗΠΑ: «Ροζ» βίντεο 22 γυναικών ανέβηκαν στο διαδίκτυο χωρίς να το γνωρίζουν

Μεγάλη απάτη στις ΗΠΑ: «Ροζ» βίντεο 22 γυναικών ανέβηκαν στο διαδίκτυο χωρίς να το γνωρίζουν
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ με βίντεο πορνό 22 γυναικών που αναρτήθηκαν σε γνωστές ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ειδικότερα, ο ιστότοπος GirlsDoPorn θα καταβάλει αποζημίωση σχεδόν 13 εκατομμυρίων δολαρίων και στις 22 κοπέλες, οι οποίες κατήγγειλαν την εξαπάτησή τους από τους υπεύθυνους του σάιτ, μετά από απόφαση δικαστηρίου.

Δικαστής στο Σαν Ντιέγκο αποφάσισε υπέρ των θυμάτων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι το GirlsDoPorn, που ειδικεύεται στην «ερασιτεχνική πορνογραφία», τις εξαπάτησε ώστε να γυρίσουν πορνό και στη συνέχεια το δημοσίευσε χωρίς την άδειά τους στα γνωστότερα σάιτ ερωτικού περιεχομένου παγκοσμίως.

Σημειώνεται πως ο ιστότοπος είναι συνδρομητική υπηρεσία πορνογραφικού υλικού που ιδρύθηκε το 2006 από τον Νεοζηλανδό Michael Pratt και το «έτρεχαν» οι Ruben Garcia και Matthew Wolfe. Συνήθως, τα βίντεο του σάιτ γυρίζονται σε σπίτια, ξενοδοχεία και τροχόσπιτα υπό το σενάριο της «καθημερινής» φοιτήτριας που συμμετέχει στην πρώτη και μοναδική της ταινία πορνό.

Στην αγωγή τους, τα 22 θύματα περιγράφουν πώς έφτασαν στο σημείο να συνειδητοποιήσουν ότι τα βίντεο που είχαν γυρίσει αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των ανθρώπων που τις προσέγγισαν από την αρχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες, όλα ξεκίνησαν όταν ανταποκρίθηκαν σε αγγελία στο Craigstlist, η οποία ζητούσε «όμορφα κορίτσια με κολεγιακό στυλ» ηλικίας 18-22 που να ενδιαφέρονται επίσης για το μόντελινγκ. Στη συνέχεια, αφού συμπλήρωσαν τη σχετική αίτηση για εργασία στον χώρο, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από κάποια γυναίκα, η οποία τους «πρότεινε να γυρίσουν πορνό», διαβεβαιώνοντάς τες ότι αυτό δεν θα διαρρεύσει ποτέ στο ίντερνετ.

Και οι 22 ενάγουσες κατέθεσαν ότι δέχθηκαν πιέσεις για να γυρίσουν το βίντεο. Μάλιστα, όσες προσπάθησαν να αρνηθούν όταν αντιλήφθηκαν τι επρόκειτο να συμβεί, δέχθηκαν απειλές, αλκοόλ και προειδοποιήσεις πως θα πληρώσουν μόνες τους τα εισιτήρια της επιστροφής.

Ύστερα, οι υπεύθυνοι τους υποσχέθηκαν ότι το υλικό θα «περαστεί» αμέσως σε DVD και θα το λάβουν μόνο πλούσιοι αγοραστές από το εξωτερικό και κυρίως σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα βίντεο ανέβηκαν στους πιο δημοφιλείς ιστότοπους πορνό, όπου και συγκέντρωσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές. Ανώνυμα email στάλθηκαν στις οικογένειές τους, τις σχολές όπου φοιτούσαν και τους φίλους τους, με αποτέλεσμα όλος ο κοινωνικός περίγυρος να μάθει για τα επίμαχα βίντεο, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της Guardian.

«Έκανα πλαστικές για να μην με αναγνωρίζουν»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων, πολλές από τις κοπέλες ένιωσαν την ανάγκη να αυτοκτονήσουν.

Μία από τις 22 κοπέλες, μίλησε λεπτομερώς για τη μεγάλη επίδραση που είχε όλη αυτή η «δημοσιότητα» στη ζωή της. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έκανε μέχρι και πλαστικές επεμβάσεις για να μην τη γνωρίζουν.

Λίγο μετά, η νεαρή περιέγραψε τη στιγμή που κρατούσε ένα γεμάτο όπλο, έτοιμη να αυτοκτονήσει.

«Έτρεμα, έκανα εμετό από το άγχος μου. Έπαιρνα τέσσερα διαφορετικά χάπια τη μέρα. Στη σχολή μου δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ».

Τον Νοέμβριου του 2015, την έδιωξαν από το πανεπιστήμιο, μετά από 60 emails και τηλεφωνήματα που ζητούσαν την αποβολή της.

«Ένιωθα ξεσκισμένη. Ειλικρινά, ήθελα να αυτοκτονήσω όταν όλα αποκαλύφθηκαν. Προσπάθησα να μετακομίσω, να πηγαίνω σε μέρη που ο κόσμος δεν με γνωρίζει, αλλά αυτό με ακολουθούσε παντού. Πλέον, είμαι πάντα παρανοϊκή όταν πρόκειται να γνωρίσω κάποιον, σκεπτόμενη πως είτε θα έχουν δει το βίντεό μου είτε θα μου πουν πως με ξέρουν» ανέφερε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ