ΚΟΣΜΟΣ

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αποχωρεί από το Ιράκ

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αποχωρεί από το Ιράκ
AP Photo/Khalid Mohammed

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

​«Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας», αναφέρει σχετική επιστολή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα επανατοποθετηθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την κίνηση, σημειώνεται σε αυτή.

Σύμφωνα με την επιστολή του ναυάρχου William H. Seely III, θα υπάρξει αύξηση στην κυκλοφορία ελικοπτέρων μέσα και έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να «ελαχιστοποιηθεί» η ενόχληση των πολιτών.

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από Πεντάγωνο για την αυθεντικότητα της επιστολής αυτής. Το Reuters με τη σειρά του ανακοίνωσε πως η επιστολή είναι αυθεντική και δόθηκε από στέλεχος του ιρακινού στρατού.

Την Κυριακή το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», δήλωσε ο Iρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως, υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ