ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης - Αποφυλακίστηκε πριν λίγες μέρες

Λονδίνο: Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης - Αποφυλακίστηκε πριν λίγες μέρες
MET POLICE

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία και η φωτογραφία του δράστη που τραυμάτισε με μαχαίρι τρία άτομα στο Λονδίνο πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. 

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον 19χρονο Sudesh Amman, ο οποίος λίγες μέρες πριν διαπράξει την τρομοκρατική επίθεση, είχε αποφυλακιστεί, αφού εξέτισε ποινή περίπου ενός έτους από τα 3,5 χρόνια που είχε καταδικαστεί, για 13 υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Την χρονιά που καταδικάστηκε, ο τότε επικεφαλής της διοίκησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο καταδικασθείς είχε επιδείξει «έντονο ενδιαφέρον για τη βία και τον μαρτυρικό θάνατο». Η τότε εισαγγελέας στη δίκη του, είχε υποστηρίξει πως το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το Νταές δεν ήταν απλά ένας ανώριμος ενθουσιασμός, αντίθετα ενείχε ιδεολογικές πεποιθήσεις, που τον παρακινούσαν να συλλέγει και να διαδίδει τέτοιου είδους υλικό.

Εκείνη την ίδια περίοδο, το BBC είχε δημοσιεύσει ότι οι εγκληματολογικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων εγχειρίδιο κατασκευής βομβών και έναν οδηγό με τον τίτλο «Αιματηρές βραζιλιάνικες πολεμικές τεχνικές με μαχαίρι».

Η επίθεση είναι «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και ο δράστη έφερε πάνω του έναν ψεύτικο «μηχανισμό», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε για το γεγονός η αστυνομία.

 104849355 terror105 18amman

Πηγή: Metropolitan police

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διευκρίνισε ότι πράκτορες της αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν εκεί «στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης», υποδηλώνοντας ότι ο δράστης της επίθεσης παρακολουθείτο.

«Ένας μηχανισμός βρέθηκε πάνω στο σώμα του ύποπτου, τον οποίο παρακολουθούσαν ειδικοί αστυνομικοί. Διαπιστώθηκε γρήγορα ότι πρόκειται για ψεύτικο μηχανισμό», δήλωσε η Λούσι Ντ΄Ορσι, αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

«Το περιστατικό κρίθηκε γρήγορα ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστικού χαρακτήρα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Αλλαγές προανήγγειλε ο Τζόνσον

Με αφορμή το περιστατικό ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε περαιτέρω σχεδιασμούς για «ουσιαστικές αλλαγές» στο σύστημα που σχετίζεται με όλους όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα.

«Μετά τα φρικτά γεγονότα του Δεκεμβρίου - στη Γέφυρα του Λονδίνου - ενεργήσαμε γρήγορα για να εισάγουμε ένα νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν κάθε στοιχείο απάντησής μας στην τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης και περισσότερων χρημάτων για την αστυνομία. Αύριο θα ανακοινώσουμε επιπλέον σχέδια για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα αντιμετώπισης αυτών που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά παραπτώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και τα γεγονότα, και ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει και θα στηρίξει το έργο της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνει επίσης τη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες της επίθεσης στο Στρίθαμ και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και αποτίει φόρο τιμής στις αστυνομικές δυνάμεις για την άμεση και γενναία τους επέμβαση, όπως και στις υπηρεσίες έκτακτων περιστατικών.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, βρίσκονται στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση από την Μητροπολιτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η μία γυναίκα, εκ των τριών τραυματιών της επίθεσης, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Το χρονικό της επίθεσης

Περίπου στις 14:00, τοπική ώρα, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και έπεσε νεκρός.

Άμεση ήταν αντίδραση των αρχών καθώς στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ελικόπτερα και ασθενοφόρα.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, συνεχάρη τους αστυνομικούς για την αντίδρασή τους, τονίζοντας:

«Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας χωρίσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Εδώ στο Λονδίνο δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να το πετύχουν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο δράστης φορούσε ψεύτικο γιλέκο με μεταλλικά κουτάκια που να παραπέμπυν σε εκρηκτικά, ενώ ανάλογα γιλέκα φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στη γέφυρα του Λονδίνου το 2017.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την άμεση ανταπόκρισή τους, δηλώνοντας πως η σκέψη του είναι στους τραυματίες και όσους επηρεάστηκαν από το περιστατικό.

Δείτε τη στιγμή της εξουδετέρωσης του δράστη:

Πώς περιγράφουν την επίθεση αυτόπτες μάρτυρες

Ένας 19χρονος φοιτητής περιέγραψε στον Guardian τη στιγμή της επίθεσης:

«Διέσχιζα τον δρόμο όταν είδα έναν άνδρα με μαχαίρι να τον κυνηγά ένας άλλος άνδρας - πιθανότατα μυστικός αστυνομικός. Μετά ο άνδρας με το μαχαίρι πυροβολήθηκε. Νομίζω ότι άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έτρεξα προς τη βιβλιοθήκη για να προστατευτώ».

«Έβλεπα αίμα παντού κάτω. Μια γυναίκα ήταν έξω από ένα φαρμακείο, την είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη και όλοι τη βοηθούσαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στον Independent.

Το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό στο Λονδίνο ήταν τον Νοέμβριο, όταν η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνδρα που φορούσε ψεύτικο γιλέκο με εκρηκτικά και ο οποίος είχε σκοτώσει με μαχαίρι δύο ανθρώπους και είχε τραυματίσει τρεις ακόμα προτού εξουδετερωθεί από τους περαστικούς. Οι αρχές είχαν αποκαλέσει το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ