ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πολύνεκρες επιθέσεις στην πόλη Χάναου - Νεκρός ο δράστης

Γερμανία: Πολύνεκρες επιθέσεις στην πόλη Χάναου - Νεκρός ο δράστης
AP Photo/Michael Probst

Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν στο Χάναου της Έσσης στη Γερμανία σε δύο επιθέσεις εναντίον θαμώνων σε μπαρ στο κέντρο της πόλης. Ο δράστης είναι νεκρός, ενώ στο σπίτι του η αστυνομία εντόπισε ακόμη ένα πτώμα. 

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Έσσης, οι επιθέσεις με πυροβολισμούς έγιναν διαδοχικά σε δύο μπαρ με ναργιλέδες (shisha bars).

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανόν κουρδικής καταγωγής.

Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.

Το έννατο θύμα ήταν μεταξύ των τραυματιών από τις επιθέσεις, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο ιστότοπος της Offenbach-Presse έκανε λόγο και για τρίτη επίθεση, μεταδίδοντας πως ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε κεντρική πλατεία της πόλης, ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

Τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωής τους «τους ξέραμε εδώ και χρόνια», είπε ο γιος του ιδιοκτήτη ενός από τα μπαρ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δύο υπάλληλοι του μπαρ είναι ανάμεσα στα θύματα, συνέχισε. «Είναι σοκ για τους πάντες», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δήμαρχος της πόλης των 98.000 κατοίκων Κλάους Καμίνσκι δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι η αποψινή νύχτα είναι «η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες του Χάναου να μην κάνουν αυθαίρετες εικασίες πριν εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Για «αληθινό σενάριο φρίκης» μίλησε η συντηρητική βουλεύτρια της περιφέρειας Κάτια Λάικερτ.

Νεκρός ο δράστης

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις βρέθηκε «νεκρός μέσα στο σπίτι του», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στην κατοικία του βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν και άλλοι δράστες», ανέφερε η γερμανική αστυνομία μέσω Twitter.

Η μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που αναπτύχθηκε εσπευσμένα στην πόλη εντόπισε επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.

Μία σύλληψη

Παράλληλα, ένας ύποπτος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις.

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόσωπο που ετέθη υπό κράτηση.

AP 20050859328072

Πηγή: AP Photo/Michael Probst

Άγνωστο το κίνητρο

Το κίνητρο των επιθέσεων αυτών δεν είναι ακόμα επισήμως γνωστό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο φερόμενος ως δράστης εξέφρασε ακροδεξιές απόψεις σε επιστολή του που βρέθηκε στο σπίτι του.

Η Γερμανία έγινε στόχος τα τελευταία χρόνια πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, ανάμεσά τους μιας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην καρδιά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016.

Αλλά είναι η απειλή της τρομοκρατίας της άκρας δεξιάς αυτή που ανησυχεί περισσότερο τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Βάλτερ Λούμπκε, τοπικού στελέχους του CDU της Άνγκελας Μέρκελ, τον περασμένο Ιούνιο. Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.

Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι. Έχουν προφυλακιστεί.

Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε παρά λίγο.

Στη Δρέσδη, στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, οκτώ νεοναζί δικάζονται εξάλλου τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες διότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων καθώς και πολιτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ