ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο διευθυντής του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Συνελήφθη ο διευθυντής του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Emrah Gurel)

Τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει η ρωσική έκδοση της ιστοσελίδας αλλά και άλλα ρωσικά ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιούνται έρευνες στα γραφεία ενώ συνελήφθη και ο διευθυντής του μέσου, Mahir Boztepe.

Το ίδιο πρακτορείο τονίζει πως τρεις εργαζόμενοι του μέσου δέχτηκαν επιθέσεις στα σπίτια τους το βράδυ του Σαββάτου, με οργανωμένες ομάδες να προσπαθούν να σπάσουν τις εξώπορτές τους, να τους απειλούν και να τους αποκαλούν «προδότες» και «Ρώσους κατάσκοπους».

Το Sputnik έγραψε πως έχασε την επαφή τους τρεις αυτούς εργαζόμενους για εννέα ώρες, αφότου εκείνοι πήγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν τις απόπειρες εισβολής στα σπίτια τους στην αστυνομία.

Αργότερα έγινε γνωστό πως συνελήφθησαν.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Σαββάτου εναντίον των δημοσιογράφων «διαμαρτυρία». Στο τηλεγράφημά του, το τουρκικό πρακτορείο μιλούσε για «ομάδα αγνώστων» και ανέφερε πως η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τα περιστατικά.

Αιτία των συλλήψεων, είναι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η είδηση που δημοσιεύτηκε στο Sputnik με τίτλο: «Κλεμμένη επαρχία: Γιατί η Γαλλία έδωσε πριν από 80 χρόνια την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία».

Το σαντζάκι της Αλεξανδρέττας είχε δοθεί, μαζί με τη Συρία και τον Λίβανο, στη γαλλική εντολή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε στο ίδιο καθεστώς μετά και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Το 1938 και με την προσοχή της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στον επερχόνε Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Παρίσι παραχώρησε ανεξαρτησία στην Αλεξανδρέττα και ένα χρόνο αργότερα η επαρχία ανακοίνωσε την ένωσή της με την Τουρκία. Η Συρία ποτέ δεν αναγνώρισε την παραχώρηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ