ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Βερολίνου στην Αθήνα: Το κλείσιμο των συνόρων δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Στήριξη Βερολίνου στην Αθήνα: Το κλείσιμο των συνόρων δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Φωτογραφία αρχείου / Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας Monika Skolimowska/dpa via AP

Η Γερμανία στηρίζει την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορά της με την Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να διαμηνύει ότι η απόφαση της Αθήνας δεν συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού ή διεθνούς δικαίου.

«Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται (σ.σ. από την Ελλάδα)», δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα».

«Σε αυτήν την κατάσταση, προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων γι’ αυτό και χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα, αναφέροντας πως τα «σύνορα δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ' ό,τι τους λέγεται.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ.

Αυστηρό μήνυμα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. προς Ερντογάν: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν πως καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε.

«Αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο. Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ