ΚΟΣΜΟΣ

Πανδημία ο κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Θα γίνουν και άλλες χώρες Ιταλία»

Πανδημία ο κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Θα γίνουν και άλλες χώρες Ιταλία»
AP Photo/Ted S. Warren

Πανδημία χαρακτηρίζει πλέον τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες… Ιταλίες. 

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 196 άτομα στην Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει πλέον τους 827, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 που ήταν την Τρίτη.

Μόνο στη Λομβαρδία ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 1.500 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 617, μια αύξηση 149 θανάτων μέσα σε μια μέρα (468 χθες, Τρίτη).

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα σήμανε και πάλι συναγερμό:

«Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορωνοϊού μόνον στην Λομβαρδία», ανέφερε και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Ποια η διαφορά της πανδημίας από την επιδημία

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Δρ. Μαρκ Ράιαν, επεσήμανε ότι η χρήση του όρου «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν είπε, επίσης, ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν «πολύ μεγάλη έλλειψη» και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Πρώτοι νεκροί σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σουηδία

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ωστόσο άλλες χώρες «θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορωνοϊό».

Ο Δρ. Ράιαν ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει «έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών» και απηύθυνε έκκληση για «καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και βελτίωση σε αυτά που κάνουμε».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, από την πλευρά του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία», δήλωσε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι περισσότεροι από 22.000 οι άνθρωποι (συγκεκριμένα 22.307), που έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη. Οι νεκροί στη Γηραία Ήπειρο είναι πλέον 930.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 122.000.

Μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων στη Γαλλία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κατέγραψαν 15 νέους θανάτους την Τετάρτη με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία να ανέλθει σε 48, την ώρα που καταγράφεται μεγάλη άνοδος και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε, επίσης, περιορισμούς σε δυο νέες περιοχές της χώρα, την Κορσική και την αστική ζώνη γύρω από την πόλη του Μονπελιέ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 2.281, συμπλήρωσε ο Βεράν. Πρόκειται για μια αύξηση 497 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες.

48 νεκροί και στην Ισπανία

Στους 48 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών και στην Ισπανία, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα υπερβαίνουν τα 2.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Η περιοχή η οποία έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή της Μαδρίτης.

Συνολικά 2.140 κρούσματα έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή στη χώρα έναντι 1.639 χθες (Τρίτη) το απόγευμα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου. Τα μισά από τα κρούσματα αυτά βρίσκονται στην πρωτεύουσα, ενώ οι νεκροί στη Μαδρίτη είναι 31.

Ακόμη δύο νεκροί στη Βρετανία

Στη Βρετανία, οι νεκροί από τον Covid-19 ανέρχονται πλέον σε 8 μετά τον θάνατο δύο ηλικιωμένων, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε 456, ανέφερε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε σύγκριση με 373 μία ημέρα νωρίτερα.

AP 20071562345912

Πηγή: AP Photo/Matt Dunham

Έφτασαν τα 1.750 τα κρούσματα στη Γερμανία

Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη Γερμανία, όπου έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι και 1.750 κρούσματα του κορωνοϊού.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη έχουν πληγεί ιδιαιτέρως καταγράφοντας πολύ περισσότερα από εκατό κρούσματα το κάθε κρατίδιο.

Μάλιστα, η πανδημία «χτύπησε» και στη Μπούντεσταγκ. Ο 41χρονος βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Χάγκεν Ράινχολντ από το Μεκλεμβούργο-Πομερανία περιλαμβάνεται στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Επιπλέον, τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχουν τεθεί σε κατ' οίκον απομόνωση, καθώς ήρθαν σε επαφή με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο βρέθηκε θετικό στον Covid-19. Συνολικά 15 άτομα που συμμετείχαν στην ίδια σύσκεψη έχουν ενημερωθεί και λαμβάνουν οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ