ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Εντολή στις μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθεί τους ασθενείς

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Εντολή στις μυστικές υπηρεσίες για να παρακολουθεί τους ασθενείς
AP Photo/Ariel Schalit

Ο επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας «Σιν Μπετ» δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η υπηρεσία του έλαβε έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο «εν μία νυκτί» για να ξεκινήσει την εφαρμογή των τεχνολογικών μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στο Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε προτείνει το μέτρο αυτό το Σάββατο, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, πως θα φροντίσει να εγκριθούν «έκτακτοι κανονισμοί που θα επιτρέψουν τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στον «πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού», αφού μια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν έδωσε το σχετικό πράσινο φως, αλλά ανέβαλε την ψηφοφορία της σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνηση «εξουσιοδότησε την Σιν Μπετ να θέσει τις τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας.

Το μέτρο αυτό έχει «άμεση ισχύ», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Σιν Μπετ.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ναντάβ Άργκαμαν, αναγνώρισε ότι η χρήση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας για άρρωστους Ισραηλινούς πολίτες αποκλίνει από τις τυπικές επιχειρήσεις του Σιν Μπετ εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, είπε ότι ο στόχος εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τη συνολική αποστολή του να «σώζει ζωές».

Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αυστηρή επίβλεψη προκειμένου να διατηρηθεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής και ότι οι υπεύθυνοι θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους μόνο για να προειδοποιήσουν όσους ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό, αντί να επιβάλλουν καραντίνα με κυβερνητική εντολή.

«Οι άλλοι κρατικοί φορείς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Άργκαμαν, σε δηλώσεις του.

«Γνωρίζω καλά πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα και για τον λόγο αυτό έδωσα οδηγίες ότι μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πράκτορων θα το χειριστεί, ενώ οι πληροφορίες δεν θα αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων της Σιν Μπετ», συμπλήρωσε.

Η Σιν Μπετ θα μπορεί να εντοπίζει πού είχαν κινηθεί οι ασθενείς για διάστημα 14 ημερων πριν από τη διάγνωσή τους με τον κορωνοϊό, ώστε «να ανιχνεύει τα δρομολόγιά τους και τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, σε 304 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε περιορισμό.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ήρθε σε επαφή με την υπηρεσία ασφαλείας ώστε η τελευταία να βοηθήσει στον εντοπισμό των φορέων του ιού, «αφού διαπιστώθηκε πως οι άλλες αρχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες τεχνολογίες», είπε ο Άργκαμαν.

«Η Σιν Μπετ γνωρίζει πως αυτή η αποστολή ξεπερνάει τις συνήθεις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητές της, συνεπώς το αίτημα εξετάσθηκε μαζί με τον γενικό εισαγγελέα και εγκρίθηκε απ' αυτόν», πρόσθεσε σε ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως τέθηκαν σε λειτουργία μηχανισμοί παρακολούθησης.

Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες τεχνικές παρακολούθησης θα χρησιμοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ