ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οχτώ νέα κρούσματα στην Κύπρο – Απαγόρευση πτήσεων

Κορωνοϊός: Οχτώ νέα κρούσματα στην Κύπρο – Απαγόρευση πτήσεων
AP Photo/Petros Karadjias

Οχτώ είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο η οποία αποφάσισε την απαγόρευση επιβατικών πτήσεων.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της χώρας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του κυπριακού υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 75 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 45 ήταν επαφές.

Απαγόρευση πτήσεων

Τίθεται αύριο στις 3 τα ξημερώματα σε ισχύ, το Διάταγμα του Κύπριου υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες. Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του υπουργού Μεταφορών της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέδωσε, σήμερα, Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, Διάταγμα αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας πτήσεων από τις 3.00 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας».

Ακόμα της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης «πτήσεις προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους (humanitarian/ambulance/repatriation flights) ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις (Individual flights) για εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, οι οποίες πτήσεις θα επιτρέπονται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ