ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στις 260.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Στις 260.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη
AP Photo

Στον μεγάλο ασθενή του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη καθώς τουλάχιστον 250.000 από τα συνολικά περίπου 487.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν επίσημα διαγνωστεί στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά κρούσματα εντοπίζονται στην Ιταλία (74.386) και στην Ισπανία (56.188).

Με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μπροστά από την Ασία (100.937 κρούσματα, εκ των οποίων 3.636 θάνατοι), αρχική εστία της μόλυνσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά ωστόσο παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πρωτοφανής οικονομική κρίση

Η επιδημία του κορωνοϊού προκαλεί μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία κλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες εννέα κρατών της ΕΕ, προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, κάλεσαν την Τετάρτη την ΕΕ να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση.

Την επιστολή υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Sophie Wilmès, πρωθυπουργός του Βελγίου, Emmanuel Macron, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Leo Varadkar, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Pedro Sánchez, πρωθυπουργός της Ισπανίας, Giuseppe Conte, πρωθυπουργός της Ιταλίας, Xavier Bettel, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Janez Janša, πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Είναι η πρώτη φορά που η πρόταση για το ευρωομόλογο έχει τόσο ευρεία υποστήριξη και μάλιστα από κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογικών αναφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ