Κορωνοϊός: Αρνητική και στο τρίτο τεστ η Άνγκελα Μέρκελ
Πηγή: AP Photo

Αρνητικό ήταν και το τρίτο τεστ της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για κορωνοϊό.

«Το τρίτο τέστ της καγκελαρίου Μέρκελ για κορωνοϊό ήταν επίσης αρνητικό», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος το βράδυ της Δευτέρας. «Η καγκελάριος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της παραμένοντας σε καραντίνα στην κατοικία της και τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε εμβολιαστεί κατά του πνευμονιόκοκκου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εμβόλιο το οποίο είναι πιθανό να δυσχεραίνει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Αργότερα αποδείχθηκε ότι ο γιατρός της είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η Μέρκελ μπήκε στη συνέχεια σε απομόνωση κατ' οίκον και από τότε ασκεί τα καθήκοντά της μέσω βίντεο και τηλεφώνου.

Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Την ίδια ώρα  ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε σε 61.913, ενώ 583 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.615 σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 128, σύμφωνα με τον απολογισμό του ινστιτούτου.

Η Γερμανία εξετάζει νέα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της κίνησης των ασθενών μέσω των τηλεφώνων τους.

Η προσέγγιση χρησιμοποιείται από πολλά άλλα έθνη όπως η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, αλλά η ψηφιακή επιτήρηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίν Λαμπρέχτ, δήλωσε ότι οι εφαρμογές παρακολούθησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μόνο εθελοντικά.

Σκέψεις για νέα μέτρα

Η Βαυαρία ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κρατίδιο που εφήρμοσε περιορισμούς εξόδου. Τώρα ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τα παρατείνει μέχρι και μετά τις διακοπές του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική υποτροπή

«Οι περιορισμοί εξόδου στη Βαυαρία, που ισχύουν από τις 21 Μαρτίου, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος των διακοπών του (καθολικού) Πάσχα στις 19 Απριλίου. Όποιος χαλαρώνει νωρίς, διακινδυνεύει μια μαζική υποτροπή», προειδοποίησε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο. Ένα βασικό επιχείρημα για την παράταση των μέτρων είναι ότι «η Βαυαρία συνορεύει με την Αυστρία, στις χιονοδρομικές περιοχές της οποίας ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες ο κορωνοϊός». Ο Ζέντερ κατέστησε σαφές ότι «Δεν υπάρχει αυστηροποίηση των μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για δικαιολογημένους λόγους, όπως είναι οι επισκέψεις στον γιατρό, οι μετακινήσεις προς την εργασία ή τα εντελώς αναγκαία ψώνια». 

Η Βαυαρός πρωθυπουργός εξετάζει επίσης την υποχρέωση να φέρουν οι πολίτες προστατευτική μάσκα στα σούπερ μάρκετ με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας. Προς το παρόν αυτό δεν έχει προγραμματιστεί, αλλά «μας απασχολεί η ιδέα και μας. Η Αυστρία προηγείται κατά τι χρονικά. Είχω ήδη συζητήσει γι αυτό και με τον (Πράσινο) συνάδελφό μου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν», είπε ο Ζέντερ.

Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για μια στρατηγική εξόδου από τα μέτρα. Δεν είναι επίσης η στιγμή να δίνουμε στους πολίτες ψεύτικες ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σχεδόν 15.000 άτομα στη Βαυαρία έχουν μολυνθεί από τον ιό, 133  έχουν ήδη πεθάνει από τις συνέπειες της λοίμωξης. Το 90% των θανόντων ήταν άνω των 60 ετών ή είχαν μια υποκείμενη ασθένεια. Κάθε ένας από αυτούς τους θανάτους μας πονάει», πρόσθεσε ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας. 

«Ωστόσο, μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων είναι θετική. Ο αριθμός των μολυσμένων δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως προηγουμένως. Παρατηρούμε μια ελαφρά τάση υποχώρησης. Ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων τώρα διπλασιάζεται περίπου κάθε πέντε ημέρες - προηγουμένως, αυτό συνέβη κάθε 2,8 ημέρες. Χωρίς τα μέτρα, θα είχαμε τώρα 5.000 περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού", κατέληξε ο Ζέντερ.

Διαβάστε επίσης