ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Στα άδυτα ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης - Γεμάτες ΜΕΘ και απόγνωση

CNNi: Στα άδυτα ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης - Γεμάτες ΜΕΘ και απόγνωση
CNNi

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπρουκντέιλ της Νέας Υόρκης, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, νοσοκομειακά κρεβάτια γεμίζουν τους διαδρόμους στις εντατικές και το νεκροτομείο αδυνατεί να δεχτεί άλλα πτώματα από τον νέο κορωνοϊό

Ο Covid-19, λέει η δρ Αράμπια Μολέτ, έχει μετατρέψει αυτό το νοσοκομείο στο Μπρούκλιν σε «εμπόλεμη ζώνη». «Μια κλινική εμπόλεμη ζώνη», διευκρινίζει μιλώντας στο CNNi η Μολέτ, ιατρός στο τμήμα εντατικής στο νοσοκομείο του Μπρουκντέιλ. «Κάθε μέρα που έρχομαι εδώ, αυτό που αντικρίζω σε καθημερινή βάση είναι ο πόνος, η απελπισία και οι αδυναμίες στην υγειονομική περίθαλψη».

Αυτή είναι μια πραγματικότητα για πολλά νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν καταγραφεί περισσότερα από 66.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πολιτεία και τουλάχιστον 1.218 θάνατοι.

Την Κυριακή, το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ επέτρεψε, κατ’ εξαίρεση, την πρόσβαση στο CNNi προκειμένου να δει από κοντά τον αγώνα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά του Covid-19. Το νοσοκομείο βρίσκεται στο Μπράουνσβιλ, μία από τις φτωχότερες γειτονιές της Νέας Υόρκης. Η περιφέρεια του Μπρούκλιν είναι μία από τις πιο έντονα πληττόμενες περιοχές της Νέας Υόρκης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στατιστικά της πόλης.

Το προσωπικό του νοσοκομείου δηλώνει ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, και την ανάγκη που υπάρχει για ομοσπονδιακούς πόρους και βοήθεια από το κοινό προκειμένου να συνεχίσουν να μάχονται για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αν οι άνθρωποι γίνουν πιο κοινωνικά υπεύθυνοι και μείνουν σπίτι κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να αμβλύνουν την καμπύλη, θα αποβάλλουν αρκετή από την πίεση των εντατικών μονάδων», λέει η Μολέτ.

Πληθώρα ασθενών, έλλειψη πόρων

Το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ, το οποίο άρχισε να δέχεται ασθενείς Covid-19 στις αρχές Μαρτίου, αυτή τη στιγμή περιθάλπει περισσότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 78 επιπλέον ασθενείς νοσηλεύονται περιμένοντας το αποτέλεσμα του τεστ. Μόνο την Κυριακή, τουλάχιστον είκοσι ασθενείς εξέπνευσαν σε αυτό το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο εξωτερικών υποθέσεων του νοσοκομείου, Κάρι Έντουαρτς, το Μπρουκντέιλ κουράρει περισσότερους από 100.000 ασθενείς το χρόνο και έχει χωρητικότητα 300 κλινών.

Με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην πόλη, όμως, το νοσοκομείο δέχθηκε μια αναπάντεχη εισροή ασθενών. Αναγκαζόμενο να ανοίξει ορόφους που έμεναν χρόνια κλειστοί, το νοσοκομείο μετέτρεψε επίσης το παιδιατρικό τμήμα σε περιοχή απομόνωσης για τον Covid-19.

Προκειμένου να διαχωρίσουν τον χώρο από τις άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κρεμούν πλαστικά σεντόνια στους τοίχους κολλώντας τα με ταινία για να μην πέσουν.

Στη ΜΕΘ τα πράγματα είναι πιο ήσυχα –ακούγεται μόνο ο λευκός θόρυβος των μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων.

Επιγραφές όπως «πλύνετε τα χέρια σας» κρέμονται στις πόρτες των δωματίων των ασθενών, υπενθυμίζοντάς σε όσους εισέρχονται για να κάνουν αυτό που περισσότερο από κάθε τι άλλο συνιστάται από τους υπαλλήλους της υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ πασχίζει να διαχειριστεί τις αυξημένες ανάγκες καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονται για νοσηλεία.

«Χρειαζόμαστε στολές, γάντια, μάσκες και περισσότερους αναπνευστήρες», τονίζει η Μολέτ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο αλλά και ψυχολογική στήριξη. Δεν είναι εύκολο να έρχεται κανείς εδώ γνωρίζοντας τι πρόκειται να αντιμετωπίσει».

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε θεωρήσει υπερβολικό το αίτημα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο για 30.000 περισσότερους αναπνευστήρες στην πολιτεία.

«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεστε 40.000 ή 30.000 αναπνευστήρες», είχε δηλώσει στο Fox News την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η δρ Έιμι Πλασένσια, επικεφαλής γιατρός στο Μπρουκντέιλ, επιμένει ότι δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει «κρίσιμη έλλειψη αναπνευστήρων».

«Οι αναπνευστήρες χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπνεύσουν, όταν οι ίδιοι αδυνατούν να το κάνουν μόνοι τους», λέει η Πλασένσια.

Μόλις οι ασθενείς συνδεθούν με τα μηχανήματα, παραμένουν εκεί συνήθως για μία έως δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

«Σίγουρα κανένας γιατρός δεν θέλει να βρεθεί στη θέση όπου πρέπει να αξιολογεί περιπτώσεις ασθενών ανάλογα με τη διαθεσιμότητα πόρων», λέει η γιατρός. «Αλλά μέσα σε αυτή την εθνική κρίση, μπορεί να οδηγηθούμε εκεί».

Το νοσοκομείο Μπρουκντέιλ, όπως και άλλα στην πολιτεία, έχουν τέτοια ανάγκη από αναπνευστήρες που έχει αρχίσει να αναζητά τρόπους να θέσει και πάλι σε λειτουργία παλαιότερα μοντέλα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον αλλά και να προσαρμόσει μηχανήματα αναισθησίας ώστε να λειτουργήσουν ως αναπνευστήρες, λέει η Πλασένσια.

Το νεκροτομείο του νοσοκομείου ξεχειλίζει επίσης.

Η Έντουαρντς δήλωσε ότι το τμήμα του νεκροτομείου μπορεί να διατηρήσει συνήθως περίπου 20 σορούς, ωστόσο αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει ήδη «περάσει πάνω από αυτόν τον αριθμό».

Το νοσοκομείο έχει τώρα ένα φορτηγό ψυγείο που παρείχε το κράτος για να βοηθήσει με το πλεόνασμα των σορών.

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν μπορούν να πάρουν τους συγγενείς τους και να τους θάψουν όπως συνήθως», λέει η Έντουαρντς. «Τα γραφεία κηδειών είναι γεμάτα».

Οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν επιπλέον κρεβάτια εν αναμονή ακόμη περισσότερων ασθενών τις ερχόμενες εβδομάδες, λέει η Έντουαρντς.

Μακριά από την οικογένεια

Ο προστατευτικός εξοπλισμός θεωρείται πλέον απαραίτητος στα περισσότερα νοσοκομεία προκειμένου να συγκρατηθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Την Κυριακή στο νοσοκομείο Μπρουκντέιλ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι –περιλαμβανομένου του προσωπικού καθαριότητας, της τροφοδοσίας, των γιατρών και των νοσοκόμων- φροντίζουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους καλυπτόμενοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια ενώ έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς.

Μία συνηθισμένη εξάρτιση περιλαμβάνει γάντια, χειρουργικές μάσκες, ασπίδες προσώπου, στολές, εργαστηριακά πανωφόρια, προστατευτικά καλύμματα για τα μαλλιά και τα παπούτσια. Με όλον αυτόν τον εξοπλισμό, κάποιοι λένε ότι αισθάνονται ασφαλείς – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο τεχνικός εργαστηρίου Αντρέι Λεγούν ξεκινάει καθημερινά τη βάρδιά του στις 7.30 το πρωί. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης αφού καθημερινά πραγματοποιεί δεκάδες ελέγχους σε ύποπτα δείγματα κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε 3 με 6 ώρες. Πλέον το νοσοκομείο προσφέρει ένα νέο, γρήγορο τεστ επιτρέποντας στον Λεγούν να διεξάγει έως και 300 τεστ την ημέρα. Στόχος του Αντρέι είναι να φτάσει τα 500 τεστ την ημέρα.

Αν και δεν ανησυχεί μήπως προσβληθεί και ο ίδιος από τον ιό, λέει ότι τους τελευταίους δύο μήνες μένει μακριά από την οικογένειά του αποφεύγοντας να έρθει σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ακόμη και με την κόρη και την κοπέλα του.

«Σε περίπτωση που είμαι κι εγώ φορέας, δεν θέλω να τους μεταδώσω τον ιό», λέει.

hospital


Πηγή: AP Photo

Αλλά και η Μολέτ έχει να δει την οικογένειά της μήνες, ενώ κοιμάται σε διαφορετικό δωμάτιο με τον αρραβωνιαστικό της, θέλοντας να τον προστατεύσει.

«Θα είμαι ειλικρινής: Δεν κοιμάμαι και πολύ καλά το βράδυ. Ανησυχώ για την οικογένειά μου. Για την ασφάλειά μου. Για τους συναδέλφους μου. Ανησυχώ για το πώς θα είναι η επόμενη βάρδιά μου. Ανησυχώ μήπως οι επόμενοι ασθενείς μου είναι από την οικογένειά μου».

Για την Πλασένσια, η προστασία των συναδέλφων της είναι εξίσου σημαντική με τη δική της, καθώς όλοι μαζί συνεχίζουν να παλεύουν στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

«Πασχίζουν να κρατήσουμε το ηθικό μας ακμαίο», λέει «προσφέροντας ο ένας στον άλλο συναισθηματική στήριξη. Όμως αυτοί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τους εργαζόμενους στην υγεία».

Inside a Brooklyn hospital that is overwhelmed with Covid-19 patients and deaths

ΔΗΜΟΦΙΛΗ