ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Καλπάζει» η εξάπλωση του ιού - 381 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Κορωνοϊός - Βρετανία: «Καλπάζει» η εξάπλωση του ιού - 381 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες
AP Photo/Alberto Pezzali

Τη ζωή σε επιπλέον 381 ανθρώπους έχει στοιχίσει o νέος κορωνοϊός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ρεκόρ ημέρας, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας. Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 1.789, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο απολογισμός αυτός του υπουργείου Υγείας, που αφορά το διάστημα μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, είναι διπλάσιος και πλέον από εκείνον που δημοσιεύτηκε πριν από 24 ώρες με 180 νέους θανάτους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τις 25.150, ήτοι μια αύξηση άνω των 3.000 κρουσμάτων.

Η Σκωτία ανακοίνωσε ότι έως σήμερα, Τρίτη, έχουν πεθάνει 60 άνθρωποι.

Η Ουαλία κάνει λόγο για 69 νεκρούς και η Βόρεια Ιρλανδία για 28 νεκρούς.

Ρεκόρ πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ

Οι πωλήσεις στα βρετανικά σούπερ μάρκετ ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάρτιο λόγω της φρενίτιδας των καταναλωτών να στοκάρουν τα πάντα -από ζυμαρικά έως τροφές για κατοικίδια- λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Kantar που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη.

Οι πωλήσεις κατέγραψαν άλμα σχεδόν 21% για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 22 Μαρτίου, όπως διευκρίνισε η Kantar, με τα «νοικοκυριά να κάνουν τα ψώνια τους λίγο πιο συχνά και να αγοράζουν λίγο περισσότερο», με αύξηση κατά 22% σε ετήσια βάση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, «δεδομένου ότι ήταν κλειστές οι παμπ και τα εστιατόρια».

Τις τελευταίες 12 εβδομάδες, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 7,6%, «με τον ρυθμό αύξησης να είναι ο ταχύτερος εδώ και μια δεκαετία».

«Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ασυνήθιστες και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άλλαξαν σε βάθος την καθημερινή μας ζωή», ενώ «οι εταιρίες διανομής και οι υπάλληλοί τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» λόγω της απειλής του κορονοϊού, σχολίασε ο Φρέιζερ ΜακΚέβιτ, στέλεχος της Kantar, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έφθασαν τα 10,8 δισεκ. λίρες ξεπερνώντας αυτές που καταγράφονται τα Χριστούγεννα, την εποχή με τη μεγαλύτερη κίνηση του χρόνου, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κάποιοι αστυνομικοί ίσως υπερέβαλαν με την καραντίνα»

Η βρετανική αστυνομία έχει κάνει καλή δουλειά όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης από τον νέο κορωνοϊό, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ορισμένων αστυνομικών που μπορεί να υπερέβαλαν λίγο όσον αφορά την επιβολή της καραντίνας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

«Η αστυνομία κάνει μια δύσκολη δουλειά και τα πάει καλά», σημείωσε ο Σαπς σε δηλώσεις που έκανε στο Sky, νωρίτερα σήμερα.

«Σίγουρα υπάρχουν μεμονωμένα παραδείγματα που ίσως να τα δεις και να σκεφτείς ότι ίσως το τράβηξαν λίγο περισσότερο απ' αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει, αλλά γενικώς πιστεύω ότι το θέμα είναι ότι, αν ο κόσμος βοηθήσει τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης και της αστυνομίας, μένοντας στο σπίτι και τηρώντας και τα υπόλοιπα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ