ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια κριτική μετά την «βόμβα» Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Παγκόσμια κριτική μετά την «βόμβα» Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ
AP Photo/Alex Brandon

Αντιδράσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες έχει προκαλέσει η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ, θεωρώντας στους «λανθασμένους χειρισμούς» του οργανισμού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας του νέου κορωνοϊού

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι, με τον ΠΟΥ στην πρώτη γραμμή της κρίσης, δεν είναι η ώρα για τη διακοπή της χρηματοδότησης.

«Έχω την πεποίθηση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να στηριχθεί, καθώς η συμβολή του στην παγκόσμια προσπάθεια να νικήσουμε τον Covid-19 είναι απολύτως κρίσιμη», τόνισε.

Η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική κίνηση του Αμερικανού προέδρους. Η ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας του τρόπου που ο ΠΟΥ χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, προκαλώντας αντιδράσεις λοιμωξιολόγων καθώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως.

«Η απόδοση ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», τόνισε ο Μάας στο Twitter.

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά κατά της #COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθεί ο @UN, κυρίως ο υποχρηματοδοτούμενος @ΠΟΥ, για παράδειγμα για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων», πρόσθεσε, ο Γερμανός αξιωματούχος.

Και η Κίνα όμως κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι η πανδημία, που έχει μολύνει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου.

Πέρα από τις ηγεσίες, και οι ισχυροί του πλανήτη εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

«Η διακοπή της χρηματοδότησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται. Η δουλειά του επιβραδύνει τη διάδοση του COVID-19 και εάν αυτή σταματήσει, κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται τον @ΠΟΥ τώρα περισσότερο από ποτέ», έγραψε την Μ. Τετάρτη ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Χθες Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, δίνω εντολή για την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ