ΚΟΣΜΟΣ

«Εξαφάνιση» Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα σύγχυση μετά από τις δηλώσεις Τραμπ

«Εξαφάνιση» Κιμ Γιονγκ Ουν: Νέα σύγχυση μετά από τις δηλώσεις Τραμπ
AP Photo/Susan Walsh

Νερό στο μύλο της φημολογίας γύρω από την υγεία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας αρχικά σε δημοσιογράφους ότι γνωρίζει «πολύ καλά» για την κατάσταση του Κιμ, για να προσθέσει λίγα λεπτά αργότερα ότι «κανείς δεν ξέρει πού είναι»

Ερωτηθείς για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ είπε: «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς – ναι, γνωρίζω πολύ καλά, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Απλώς του εύχομαι να είναι καλά». Αργότερα ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, και αναφερόμενος σε μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους ρεπόρτερ: «Δεν είπε τίποτα το περασμένο Σάββατο. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, επομένως δεν θα μπορούσε να είχε μιλήσει. Αυτό είναι νέα είδηση, ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε δήλωση το Σάββατο. Δεν γνωρίζω».

Λίγο νωρίτερα τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας είχαν μεταδώσει πως ο ηγέτης τους Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλά στην υγεία του δημοσιεύοντας ένα γράμμα του προς στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, στο οποίο τον συγχαίρει για την Ημέρα Ελευθερίας αλλά και ένα μήνυμα προς του εργάτες της χώρας.

Η ημερομηνία που αναγράφεται στο γράμμα είναι η 27η Απριλίου του 2020, αλλά μέχρι ώρας δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του.

Η φημολογία για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ξεκινήσει μετά από αποκλειστικό δημοσίευμα του CNNi το οποίο, επικαλούμενο πηγές από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Κιμ ήταν σε σοβαρή κατάσταση μετά από μια εγχείρηση στην καρδιά, στην οποία είχε υποβληθεί νωρίτερα.

Ωστόσο, την Κυριακή, 26 Απριλίου, ο στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν, Μουν Τσάνγκ, μίλησε στο CNNi και υποστήριξε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του», απορρίπτοντας όλα τα σενάρια των τελευταίων ημερών.

Η τελευταία φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε θεαθεί δημοσίως ήταν στις 11 Απριλίου. Έκτοτε παραμένει άφαντος.

«Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής πυρηνικών»

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, ακόμη νέο σενάριο προστέθησε στα πολλά που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, καθώς σύμφωνα με αποστάτη της χώρας ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια εκτόξευσης πυραύλων.

Ειδικότερα, ο πρώην αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος Lee Jeong Ho έγραψε στην εφημερίδα της Νότιας Κορέας Dong-a Ilbo ότι ο 36χρονος Κιμ πρέπει να ήταν αρκετά υγιής για να επιτρέψει δοκιμές πυραύλων στις 14 Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τον εαυτό του και την ήδη επιβαρυμένη καρδιά του.

«Ο Κιμ απουσίαζε από τις δοκιμές, ενώ δεν κυκλοφόρησαν πλάνα από την εκτόξευση πυραύλων και την εκπαίδευση των μαχητικών αεροσκαφών, το οποίο υποδεικνύει την πιθανότητα ενός απροσδόκητου ατυχήματος που θα μπορούσε να προκληθεί από συντρίμμια ή πυρκαγιά», είπε.

Ο Λι τόνισε επίσης ότι ο Κιμ θα μπορούσε να είναι «εγκεφαλικός νεκρός», μετά από αναφορές ότι ο δικτάτορας ήταν σοβαρά άρρωστος μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ