ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει η Άγκυρα: Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ

Επιμένει η Άγκυρα: Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ
(AP Photo)

Εμμένει στην προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά σήμερα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, που καταδίκαζε την ανάγνωση αποσπασμάτων του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι προτρέπει την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα «ιστορικά της κόμπλεξ» ενώ παράλληλα κατηγορεί τη χώρα μας για προσπάθεια να «σιωπήσει το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη» με «δικαιολογία» τον κορωνοϊό.

«H Ελλάδα , κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία...» αναφέρει ο Ακσόι, και συμπληρώνει:

«Είναι νωπές οι μνήμες για τις προσπάθειες κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη, που ακούγεται εδώ και αιώνες, με δικαιολογία τον Covid – 19».

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της Αγίας Σοφίας αλλά ούτε και αντίθετα με όσα προβλέπει η Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας.

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

«Η Τουρκία προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών»

Υπενθυμίζεται πως ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτήριζε απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τόνιζε το ΥΠΕΞ.

Προσθέτοντας: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Προκλητικοί εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη

Το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν οι προκλητικοί εορτασμοί που διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

AP 20150726619743 1


Πηγή: (AP Photo/Emrah Gurel)

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις 20:50 ώρα Ελλάδας απηύθυνε ομιλία η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συγχαίρω την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πλέον θεαματικές νίκες στην ιστορία, που σήμανε το τέλος μιας εποχής και οδήγησε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχή. Χαιρετίζω και τιμώ όλους τους ήρωές μας που έκαναν αυτή τη γη, πατρίδα μας, ιδίως τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό».

Μάλιστα ο Ερντογάν κοινοποίησε μια φωτογραφία του στίχους του Κορανίου, οι οποίοι απευθύνονται στον στρατηλάτη και το στρατό που θα κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη.

Εν συνεχεία, ο μουφτής διάβασε μέσα από την Αγία Σοφία τους συγκεκριμένους στίχους του Κορανίου.

Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγία Σοφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ