ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε σε θάνατο Ιρανός πληροφοριοδότης της CIA για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Καταδικάστηκε σε θάνατο Ιρανός πληροφοριοδότης της CIA για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Την εκτέλεση, σύντομα, ενός Ιρανού πολίτη που φέρεται να παρείχε στοιχεία στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ όσον αφορά το πού βρισκόταν ο Ιρανός ανώτατος διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστικό σώμα του Ιράν.

Στις 3 Ιανουαρίου ο στρατηγός Σουλεϊμανί σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον κατηγορούσε τον Ιρανό στρατηγό ότι ενορχήστρωνε τις επιθέσεις φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού είχε πυροδοτήσει πλήθος διαδηλώσεων στο Ιράν ενώ είχε κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Μαχμούντ Μουσαβί-Ματζντ, ένας από τους κατασκόπους για τη CIA και τη Μοσάντ, καταδικάστηκε σε θάνατο. Αυτός πληροφόρησε για το μέρος στο οποίο βρισκόταν ο μάρτυρας Σουλεϊμανί τους εχθρούς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν αν η περίπτωση του Μουσαβί-Ματζντ συνδέεται με την ανακοίνωση που έκανε το Ιράν το περσινό καλοκαίρι ότι συνέλαβε 17 κατασκόπους που εργάζονταν για την CIA και ότι ορισμένους τους καταδίκασε σε θάνατο.

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο... ροκ-σταρ υποστρατηγός που λάτρευε το Ιράν

Μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί, το Ιράν απάντησε στις 8 Ιανουαρίου με πυραυλική επίθεση στη βάση Αΐν αλ Άσαντ όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε ή δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, ωστόσο αργότερα εκατοντάδες διαγνώστηκαν με διάσειση από τις εκρήξεις κατά την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ