ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Χώρα-ταραξίας η Τουρκία – Δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή

Αναστασιάδης: Χώρα-ταραξίας η Τουρκία – Δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή
AP Photo / Yves Logghe

«Θράσος» καταλόγισε στην Τουρκία ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά και τις προκλητικές αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη Δευτέρα, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Αυτό που ορθά επισημάνατε είναι το θράσος. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναλογιστεί η Ευρώπη τι, από ενδεχόμενη ανοχή μπορεί -όπως είπα και προ ημερών- να εκθρέψει».

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε, δυστυχώς, για μια χώρα - ταραξία, η οποία διεκδικεί να θέσει υπό την κυριαρχία της όλη την Ανατολική Μεσόγειο και υπό τον έλεγχό της ένα σύνολο χωρών που διαβρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αδιανόητο και απαράδεκτο, όχι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και με βάση την πάγια πρακτική των φιλικών σχέσεων, της φιλίας που θα έπρεπε να διακρίνει γειτονικές χώρες».

Ερωτηθείς με ποιες θέσεις θα πάει η Λευκωσία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το φως όλων αυτών, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: «Νομίζω ότι μέχρι στιγμής γίνεστε μάρτυρες των πολλαπλών προσπαθειών που καταβάλλονται σε συντονισμό με την Ελλάδα, σε συντονισμό με τη Γαλλία και όχι μόνο, αλλά και με άλλους εταίρους, και η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική πολιτική που καταγράφεται μέσα από τις ενέργειές της».

Κληθείς να πει τι εννοούσε ο κ. Μπορέλ όταν είπε τη Δευτέρα πως είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ενημερωθούμε σε λεπτομέρεια, όταν θα βρίσκεται εκτός της τουρκικής επικράτειας. Μια πρώτη ενημέρωση έγινε προς τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά για λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε εν συνεχεία».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τη Γαλλία, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα τότε «κι εμείς θα κάνουμε χωρίς δισταγμό τα δικά μας βήματα» και σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε, «μην κατηγορήσετε την Τουρκία ότι απειλεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη για αποφυγή μονομερών ενεργειών και επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας με την ΕΕ και με τις χώρες μέλη που είναι γείτονες της, δηλαδή, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως διευκρίνισε, συζητήθηκε το θέμα της έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις απέχουν πολύ από το να μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ