ΚΟΣΜΟΣ

OΗΕ: Η καλύτερη ευκαιρία για τη Συρία η εκεχειρία

OΗΕ: Η καλύτερη ευκαιρία για τη Συρία η εκεχειρία

Η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η "καλύτερη ευκαιρία" για να περιοριστεί η βία στη χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία αυτή για την παύση των εχθροπραξιών, χθες βράδυ λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

"Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, στην οποία περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη και ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να περιοριστεί η ωμή βία στη Συρία. Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι η διατύπωση της απόφασης αλλά εάν αυτή θα φέρει πραγματικές αλλαγές επί του πεδίου και θα μειώσει τα δεινά του συριακού λαού για να δημιουργηθεί χώρος και αξιοπιστία για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία για την επανάληψη της πολιτικής διαπραγμάτευσης", αναφέρει ο Μπαν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου και η πρώτη τους φάση αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η εκεχειρία τηρείται. "Η εκεχειρία είναι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να φανταστούμε ότι είχε και θα έχει ο συριακός λαός κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ... και η μόνη ελπίδα για κάτι που έχει σχέση με την ειρήνη, τα γεγονότα θα δείξουν", δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Πρώτη φορά γενική εκεχειρία στη Συρία μετά από πέντε χρόνια συγκρούσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ