ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Νέα επίθεση με νεκρούς στο τουριστικό κέντρο

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Νέα επίθεση με νεκρούς στο τουριστικό κέντρο
Έκρηξη Κωνσταντινούπολη REUTERS/Murad Sezer

Τουλάχιστον 5 νεκροί και 36 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της νέας επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στην "καρδιά" της Κωνσταντινούπολης. Ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, ενώ σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο δράστης, πυροδότησε νωρίτερα από ότι σκόπευε τα εκρηκτικά, όταν έγινε αντιληπτός από τις αρχές ασφαλείας.

 

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, τουλάχιστον 36 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων 7 είναι σοβαρά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Δώδεκα εκ των τραυματιών ήταν τουρίστες.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της έκρηξης και δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για τη νέα βομβιστική επίθεση, αν και σύμφωνα με το reuters, που επικαλείται ανώτερο τούρκο αξιωματούχο τα πρώτα ευρήματα των ερευνών "φωτογραφίζουν" το PKK ή οργάνωση που σχετίζεται με το κουρδικό κόμμα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ “Newroz.” Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

2016 03 19T113947Z 1915788476 LR1EC3J0WE0VX RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Ismail Coskun/Ihlas

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο επιτιθέμενος είχε αποτραπεί από ένα αρχικό στόχο από την αστυνομία και πυροδότησε τη βόμβα νωρίτερα «από φόβο». Εκτιμάται ότι ο βομβιστής είχε προγραμματίσει να πυροδοτήσει την βόμβα σε σημείο με περισσότερο κόσμο και σε διαφορετική χρονική στιγμή, όμως έγινε αντιληπτός από την αστυνομία και πυροδότησε νωρίτερα τα εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, δεν έγιναν επιθέσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ενώ η έρευνα στην περιοχή της βομβιστικής επίθεσης, συνεχίζεται.

2016 03 19T114051Z 1163869267 LR1EC3J0WFRVZ RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Ismail Coskun/Ihlas

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε λίγο μετά την έκρηξη ότι η «μάχη» της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλες τις δυνάμεις.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως βλέπει ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από την περιοχή, ενώ συγκλονιστικό είναι βίντεο από το σημείο της έκρηξης.

Σημειώνεται ότι κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, η κατοικία του Προξένου, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο, γι αυτό και οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα.

16410058

Πηγή: EPA/DENIZ TOPRAK

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνές τους στο σημείο της έκρηξης. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ, από την οποία ουσιαστικά ξεκινά ο πολυσύχναστος πεζόδρομος Ιστικλάλ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, που έχει κατακλυστεί από ασθενοφόρα, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από την περιοχή.

2016 03 19T101558Z 191285825 LR1EC3J0SIBT9 RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Πηγή: REUTERS/Kemal Aslan

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικων του Ισραήλ, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν αρκετοί Ισραηλινοί πολίτες.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν άμεσα οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης, από τους χρήστες των social Media.

Η ρυθμιστική αρχή των τηλεοπτικών μέσων της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση της μετάδοσης ειδήσεων σχετικά με την βομβιστική επίθεση.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, ενώ από τις αρχές του 2016 περισσότεροι από 85 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 5 τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Είχε προηγηθεί η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο την προηγούμενη Κυριακή που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο συγκοινωνιακό κόμβο, στην Άγκυρα, κάποιες εκατοντάδες μέτρα από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 37 ατόμων.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες. Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έγινε στην Άγκυρα στις αρχές Οκτωβρίου. Tότε περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από διπλή βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η σειρά επιθέσεων στην Τουρκία έχει θέσει σε συναγερμό και άλλες χώρες, με τη Γερμανία την περασμένη Πέμπτη να κλείνει την πρεσβεία της στην Άγκυρα, το γενικό προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και γερμανικά σχολεία στη χώρα, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Μάλιστα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ είχε σημειώσει πως οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας είχαν λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ