ΚΟΣΜΟΣ

Ο βρετανικός Τύπος «πυροβολεί» τον Μπλερ: Το τέρας της αυταπάτης...

Ο βρετανικός Τύπος «πυροβολεί» τον Μπλερ: Το τέρας της αυταπάτης...
REUTERS/Stefan Rousseau/Pool

Πρωταγωνιστής στον βρετανικό Τύπο είναι σήμερα ο Τόνι Μπελ, και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην ήταν μετά τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Με σκληρούς τίτλους οι βρετανικές εφημερίδες «πυροβολούν» τον πρώην πρωθυπουργό για τις ενέργειές του σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα της απόφασης των ισχυρών (Μπους – Μπλερ) και το πόρισμα της βρετανικής επιτροπής Τσίλκοτ για την εισβολή στο Ιράκ το 2003 έρχεται να καταδείξει αυτό που όλοι ξέρουν: μπροστά στα συμφέροντα οι «μεγάλοι» δεν υπολογίζουν τίποτα.

«Όπλο μαζικής εξαπάτησης» γράφει η εφημερίδα Sun ενώ ο Guardian παραθέτει το κρυφό σημείωμα του Τόνι Μπλερ στον Τζορτζ Μπους. «Θα είμαι δίπλα σου, ότι και αν γίνει» του είχε γράψει.

Η Daily mail χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό «τέρας της αυταπάτης».

sun

dailymail
the guardian
telegraph
times
daily mirror

Το πόρισμα που «καίει» τον Μπλερ

«Η Βρετανία συμμετείχε στο σχέδιο εισβολής στο Ιράκ χωρίς να έχει εξαντλήσει τις εναλλακτικές της», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσίλκοτ, τονίζοντας ότι ήταν μια επέμβαση που πήρε εντελώς λάθος τροπή.

Σύμφωνα με το πόρισμα δεν υπήρχε νομική βάση για την επίθεση στο Ιράκ καθώς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν βρήκαν ποτέ εγκαταστάσεις με όπλα μαζικής καταστροφής και η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου για την επέμβαση βασίστηκε σε πλαστά στοιχεία.

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με "αδικαιολόγητη βεβαιότητα", δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

Οι Βρετανοί υπουργοί γνώριζαν ότι τα αμερικανικά σχέδια ήταν ανεπαρκή, σημείωσε, ενώ όπως είπε ο Τόνι Μπλερ υπερεκτίμησε την ικανότητά του να επηρεάσει τις αμερικανικές αποφάσεις στο Ιράκ.

Δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσείν τον Μάρτιο του 2003 και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, πρόσθεσε ο Τσίλκοτ.

Η βρετανική ανάπτυξη δυνάμεων δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, σημείωσε και τόνισε ότι η Βρετανία απέτυχε να εκτιμήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Ιράκ.

Δεν αναπτύχθηκαν επαρκείς δυνάμεις στο μεταπολεμικό Ιράκ, ανέφερε ακόμα και κατέληξε λέγοντας ότι οι ιρακινοί πολίτες υπέφεραν πολύ.

Η απάντηση Μπλερ

"Η έκθεση θα πρέπει να ενταφιάσει ισχυρισμούς για κακή πίστη, ψέματα ή εξαπάτηση", αναφέρει ο Μπλερ σε μια πρώτη απάντησή του. "Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με την απόφασή μου να αναλάβω στρατιωτική δράση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν, την έλαβα καλή τη πίστη και επειδή πίστευα πως είναι προς το συμφέρον της χώρας", σημείωσε.

Ο Μπλερ επισήμανε πως η έκθεση Τσίλκοτ δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες ως προς τα πράγματα επικρίσεις για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό του πολέμου.

"Θα τους απαντήσω λεπτομερώς το απόγευμα", αναφέρει στη δήλωσή του. "Θα αναλάβω την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη χωρίς εξαίρεση ούτε δικαιολογία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ