ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Μόναχο: το θύμα και ο θύτης - προφίλ δύο νέων

Επίθεση στο Μόναχο: το θύμα και ο θύτης - προφίλ δύο νέων

Χουσεΐν Νταϊτσίκ και Αλί Νταβίντ Σονμπόλι, δύο τραγικοί πρωταγωνιστές των επιθέσεων στο Μόναχο. Νεαρά παιδιά με κοινά στοιχεία και διαφορές, απόδειξη ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Έφηβοι και οι δύο: 18 ετών ο Σονμπόλι κι ένα χρόνο μικρότερος ο Νταϊτσίκ, περιγράφονται ως ήσυχα και καλά παιδιά από εκείνους που τους γνώριζαν, μέλη «φυσιολογικών» οικογενειών. Έχασαν και οι δύο τη ζωή τους το απόγευμα της Παρασκευής σε ένα αιματηρό περιστατικό που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.

Βασική διαφορά: ο ένας, ο Χουσεΐν Νταϊτσίκ, πριν πέσει νεκρός έσωσε την αδελφή του. Ο δεύτερος, ο Αλί Νταβίντ Σονμπόλι αφαίρεσε εννιά ζωές πριν κάνει το ίδιο και με τη δική του.

Χουσεΐν Νταϊτσίκ: Έγινε ήρωας σώζοντας την αδελφή του

Ο Χουσεΐν Νταϊτσίκ, είναι ο Έλληνας που έπεσε νεκρός στην επίθεση που οργάνωσε κι εκτέλεσε ο σχεδόν συνομήλικός του Αλί Νταβίντ Σονμπόλι την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο.

Ζούσε στη γερμανική μεγαλούπολη με την οικογένειά του, που κατάγεται από το χωριό Άρατος της Ροδόπης και το μοιραίο απόγευμα είχε επισκεφθεί με τα άλλα δύο αδέλφια του-ήταν τρίδυμοι-το εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προκειμένου να κάνουν τις τελευταίες αγορές τους πριν επισκεφθούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης, μόλις ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο πλήθος, ο 18χρονος Χουσεΐν έσπρωξε την αδελφή του, που ήταν δίπλα του για να τη σώσει και τελικά ήταν εκείνος που δέχθηκε τις δύο σφαίρες του Σονμπόλι, κι έπεσε νεκρός.

Το CNN Greece βρέθηκε στο χωριό Άρατος του νομού Ροδόπης και μίλησε με φίλους του 18χρονου που με την αυτοθυσία του έσωσε τη ζωή της αδελφής του. Η μικρή κοινότητα του Αράτου έχει συγκλονιστεί από την είδηση του χαμού του Χουσεΐν, τον οποίο περίμεναν την ερχόμενη εβδομάδα για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Όπως είπαν στην κάμερα του CNN Greece άνθρωποι που γνώριζαν τον 18χρονο, επρόκειτο για ένα ήσυχο και καλό παιδί, που ασχολούνταν με την μουσική κι αγαπούσε πολύ τον Άρατο, το χωριό που οι γονείς του εγκατέλειψαν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους στη Γερμανία.

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι, ο Χουσεΐν και η οικογένειά του έρχονταν για διακοπές στο χωριό τους, όπου μένουν η γιαγιά αλλά και άλλοι συγγενείς τους. Από την Παρασκευή ο Άρατος έχει βυθιστεί στο πένθος, με συγγενείς και φίλους να θρηνούν για τον Χουσεΐν που δεν θα επιστρέψει ξανά στον τόπο που αγαπούσε.

Αλί Νταβίντ Σονμπόλι: Το ντροπαλό παιδί που έγινε μακελάρης

Ο Αλί Νταβίντ Σονμπόλι είναι ο 18χρονος γερμανο-ιρανός που αφαίρεσε εννιά ζωές κι έπειτα αυτοκτόνησε, στην αιματηρή επίθεση του Μονάχου που συγκλόνισε την Ευρώπη.

Όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως ένα ήσυχο κι απόμακρο παιδί, που είχε μεν τα «θέματά» του, όμως δεν είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και πήρε ένα όπλο και σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στο Μόναχο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τη στιγμή που πατούσε τη σκανδάλη έβριζε τους ξένους και ούρλιαζε «θα σας σκοτώσω όλους», λόγια που φανερώνουν μίσος, που για κάποιο λόγο ένιωθε το άλλοτε ντροπαλό αγόρι.

Όπως αποδείχθηκε ο εσωστρεφής νέος, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο, είχε εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες, ενώ πρότυπό του φαίνεται πως ήταν ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός που στις 22 Ιουλίου του 2011 (5 χρόνια πριν την επίθεση στο Μόναχο) αιματοκύλησε τη νήσο Ουτόγια της Νορβηγίας.

Η βαυαρική αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης είχε 300 σφαίρες στο σακίδιό του, ενώ κατά την έρευνα που έγινε στο δωμάτιό του, εντοπίστηκε ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μαζικούς πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης και αυτόχειρας –ένας μοναχικός νέος, χωρίς πολιτικά κίνητρα, θύμα bullying στο παρελθόν και με ψυχικά προβλήματα– είχε προμελετήσει την πράξη του. Μπαίνοντας στον λογαριασμό ενός κοριτσιού στο Facebook, είχε προσελκύσει συνομήλικούς του στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου, διαφημίζοντας προσφορές για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ο 18χρονος γερμανο-ιρανός, γιος οδηγού ταξί, μεγάλωσε σε μια «φυσιολογική» οικογένεια, δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές, ενώ η αστυνομία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να είχε σχέση με τον ISIS. Ωστόσο, βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, φαίνεται ο Σονμπόλι σε έξαλλη κατάσταση, να συνομιλεί με κάποιον και να του λέει ότι ήταν θύμα εκφοβισμού τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από συμμαθητές του, που ανέφεραν ότι όχι μόνο δεν ήταν δημοφιλής στο σχολείο, αλλά ήταν στο περιθώριο και συχνά γινόταν στόχος από τα άλλα παιδιά.

Πέραν του σχολικού εκφοβισμού, ο Σονμπόλι είχε πέσει και θύμα κλοπής και σωματικής βλάβης πριν από μερικά χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ