ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι στην εξουσία «ψήφισαν» οι σοσιαλιστές

Ραχόι στην εξουσία «ψήφισαν» οι σοσιαλιστές
Πηγή: REUTERS/ MARCELO DEL POZO

Σε μία συνεδρίαση με σκληρές εσωτερικές διαμάχες και αρκετή γκρίνια, οι Ισπανοί σοσιαλιστές αποφάσισαν τελικά «αποχή», μία αποχή που θα λύσει τα χέρια του Μαριάνο Ραχόι και θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αντί να πάει σε κάλπες.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ολοκλήρωσε πριν από λίγο τη ψηφοφορία και με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά».

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν ήδη τεταμένη κατά τη διάρκεια του 10μηνου πολιτικού αδιεξόδου για την Ισπανία. Σήμερα, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας (PSC) ήρθε σε άμεση ρήξη εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή του στην αποχή, που θα κάνει Πρωθυπουργό τον Ραχόι.

Οι σοσιαλιστές της Καταλονίας «φωνάζουν» προς τη Μαδρίτη ότι ο λόγος για τον οποίο η Καταλονία θέλει να φύγει από την Ισπανία είναι οι πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι και κατά συνέπεια είναι λάθος να παραμείνει στην εξουσία.

RAJOY copy

Πηγή: REUTERS/Juan Medina

Αυτό που υποστηρίζουν τώρα οι υπέρμαχοι της αποχής, είναι ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος ώστε η Ισπανία να μην πάει σε τρίτες εκλογές στα μέσα του Δεκεμβρίου. Το ρολόι των εκλογών είχε αρχίσει όμως να μετράει αντίστροφα καθώς, αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυόταν.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν οι σοσιαλιστές έπαιρναν θέση υπέρ του Ραχόι και η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η ζημιά για το ιστορικό κόμμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε τη δεύτερη θέση από τους Podemos, που προσελκύουν διαρκώς ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ