ΚΟΣΜΟΣ

Πιτέλα: Ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος

Πιτέλα: Ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος
twitter/y.parliament

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε ο αρχηγός του ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα και χαρακτήρισε επαίσχυντα και σοκαριστικά τα σχόλια του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

«Ο Ντάισελμπλουμ πήγε πολύ μακριά με τη χρήση επιχειρημάτων που εισάγουν διακρίσεις έναντι των χωρών της νότιας Ευρώπης», είπε ο Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοια γλώσσας, ειδικά από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει εκφράσει απόψεις οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας», σημείωσε ακόμα.

«Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν ένα πρόσωπο που έχει αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί να θεωρείται ακόμα ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Ο Πιτέλα κατηγόρησε τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για τα «ρατσιστικά του σχόλια» στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε την εξής δήλωση: «Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση πολλών ευρωβουλευτών, οι οποίοι κάλεσαν τον Νταισελμπλουμ να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, με εκείνον, ωστόσο, να εμφανίζεται αμετανόητος και να εμμένει σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ