ΚΟΣΜΟΣ

Μία μέλισσα ενώνει το Μάντσεστερ και μεταφέρει μήνυμα κατά της τρομοκρατίας (pics)

Μία μέλισσα ενώνει το Μάντσεστερ και μεταφέρει μήνυμα κατά της τρομοκρατίας (pics)
Joe Sheffer/CNNi

Το Μάντσεστερ επουλώνει τις πληγές του από την πολύνεκρη επίθεση της Δευτέρας. Η πόλη είναι ενωμένη κατά της τρομοκρατίας και μια μέλισσα έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα κατά του φόβου και του μίσους. Η μέλισσα του Μάντσεστερ κοσμεί και το σώμα πολλών ανθρώπων, που αποφάσισαν να κάνουν ένα τατουάζ στη μνήμη των 22 ατόμων που άφησαν την τελευταία του πνοή στην συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Η μέλισσα ταξιδεύει σε όλη την πόλη. Άλλοι την έχουν κάνει γκραφίτι σε δρόμους, άλλοι σύνθημα σε τοίχους, αλλά το μήνυμα είναι κοινό και ενώνει όλους τους κατοίκους, που παραμένουν σε κατάσταση σοκ από την απώλεια τόσων αθώων. Το άλλοτε σύμβολο της «δραστηριότητας» του Μάντσεστερ έχει πλέον λάβει μεγαλύτερη δυναμική και αντιπροσωπεύει την ενότητα και την δύναμη.

Το Manchester Tattoo Appeal είναι χαρακτηριστικό αυτής της ενότητας. Είναι μια πρωτοβουλία της tattoo artist Sam Barber, με την οποία θέλει στείλει το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όλους όσοι επηρεάστηκαν από την επίθεση του καμικάζι Σαλμάν Αμπεντί και να συγκεντρώσει χρήματα για τις οικογένειες των θυμάτων. Η διαδικασία είναι απλή, όποιος θελήσει μπορεί να κάνει τατουάζ την – διάσημη πια – μέλισσα έναντι του ποσού των 50 λιρών (περίπου 57 ευρώ).

https://www.instagram.com/p/p

Η Barber, όπως αναφέρει το CNNi, είπε πως η μέλισσα ήταν «προφανής επιλογή για να γίνει το σύμβολο της δύναμης» για «μια πόλη που παραμένει πάντα ενωμένη». Ο κόσμος μπορεί να ρίξει μια ματιά στους δρόμους του Μάντσεστερ για να πεισθεί γι’ αυτό, σύμφωνα με την ίδια.

https://www.instagram.com/p/p

Η ιδέα πίσω από την κίτρινη μέλισσα του Μάντσεστερ, μέσω της βοήθειας των social media, ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Βρετανική πόλης. Άνθρωποι κάνουν το τατουάζ στον Καναδά, την Αυστραλία και την Αμερική.

Η Barber μέχρι το βράδυ του Σαββάτου μάζεψε σχεδόν 30.000 λίρες και πολλά είναι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από άλλους tattoo artist για τον ίδιο σκοπό. Οργανώσεις περιγράφουν την ανταπόκριση του κόσμου ανά τον κόσμο ως «συγκινητική».

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Μέσα σε λίγες μέρες οι επιχειρήσεις τατουάζ είχαν τόσους πελάτες, που αναγκάστηκαν – σε περιπτώσεις – να διώξουν μερικούς καθώς δεν προλάβαιναν. Ορισμένοι tattoo artist δούλευαν έως τις 2 τα ξημερώματα για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.

Ο Paul Taylor, ιδιοκτήτης καταστήματος που κάνει τατουάζ στο Μπόλτον, βορειοδυτικά του Μάντσεστερ, δήλωσε πως έχει κάνει το τατουάζ της μέλισσας σε εκατοντάδες ανθρώπους και περιμένει πως η ζήτηση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες.

Αν οι πελάτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις 50 λίρες, είπε, τότε τους ζητά λιγότερα χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν το τατουάζ.

https://www.instagram.com/p/p

Πελάτες περίμεναν ώρες ολόκληρες σε μια σειρά σε άλλο κατάστημα, το Stingin Ink. Παρά την αναμονή, τον πόνο και τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσουν, όλοι είχαν πολύ καλή διάθεση. Υπήρχε η αίσθηση της ευτυχίας πίσω από αυτή την πράξη βοήθειας προς τις οικογένειες των θυμάτων.

https://www.instagram.com/p/p

Η Poppy Bell έκανε το τατουάζ μαζί με όλη της την οικογένεια. Ήταν το πρώτο της (τατουάζ). Παρά τον πόνο, περιέγραψε την απόφαση ως ότι πιο σωστό έχει κάνει ποτέ. Ήθελε να το βλέπει μετά από 30 χρόνια και να ξέρει ότι βοήθησε με τον δικό της τρόπο.

Η δήλωσή της αποτυπώνει το αίσθημα όλη της πόλης μετά την επίθεση, την ανάγκη για βοήθεια σε όσους επηρεάστηκαν από την τρομοκρατική πράξη.

https://www.instagram.com/p/p

Η μητέρα της 15χρονης Ολίβια Κάμπελ, που έχασε την ζωή της στην έκρηξη, έκανε και αυτή το τατουάζ, μαζί με το όνομα του νεκρού παιδιού της, στο σημείο της καρδιάς. Είναι η ίδια γυναίκα που είχε συγκλονίσει όλο τον πλανήτη με τις δηλώσεις της μετά την επιβεβαίωση του θανάτου της Ολίβια.

Η πόλη παραμένει ενωμένη, δυνατή και ίσως – και αυτό προς τιμήν των κατοίκων – πιο φιλική από ποτέ.

olivia

(REUTERS/Andrew Yates)

Manchester residents honor bombing victims with bee tattoos

By Louise McLoughlin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ