Λίγες ημέρες πριν, μία φορτηγίδα με περίπου 2.300 λίτρα καύσιμο ντίζελ έπεσε σε λιμάνι των νήσων Γκαλαπάγκος, μετά από ναυάγιο, και οι Αρχές του Ισημερινού έθεσαν σε εφαρμογή την Κυριακή σχέδιο αντιμετώπισης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Το καύσιμο που διέρρευσε έχει σχηματίσει πετρελαιοκηλίδα και απειλούσε το εύθραυστο οικοσύστημα του αρχιπελάγους που η UNESCO αναγνώρισε ως παγκόσμια φυσική κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός.

Ευτυχώς άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο.

Προσωπικό του στρατού και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος έστησε «φράγματα περιορισμού» της κηλίδας και άπλωσε «απορροφητικά υφάσματα» για να μειωθεί «ο κίνδυνος για το περιβάλλον εξαιτίας του ναυαγίου της φορτηγίδας Orca», ανέφερε μέσω Twitter το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, ο φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των νησιών.

«Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους», διευκρίνισε η ECU 911, η υπηρεσία ασφάλειας των νησιών, τα οποία απέχουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ήπειρο και στα οποία το οικοσύστημα είναι ένα από τα πιο εύθραυστα στον πλανήτη Γη.

Το ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, έγινε στο λιμάνι του νησιού Σαν Κριστόμπαλ, όταν κατέρρευσε γερανός ενώ τοποθετούσε εμπορευματοκιβώτιο στη φορτηγίδα. Το πλοίο, αποσταθεροποιημένο, ανατράπηκε.

Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές ανάγκες και να αποτιμήσουν την περιβαλλοντική ζημιά, σύμφωνα με την ECU 911.

«Προχωράμε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού Ραούλ Λεδέσμα, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται «τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα για να ξεπεραστεί αυτό το ατυχές συμβάν».

Διαβάστε επίσης