ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί «διαξιφισμοί» μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Πολιτικοί «διαξιφισμοί» μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μετά από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν για άλλη μια φορά τα «ξίφη» τους για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τη διαπραγματευτική γραμμή, που ακολουθείται.

Σε ανακοίνωσή του, το Μαξίμου τονίζει ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη».

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε [σ.σ. το συλλαλητήριο] από τους τηλεοπτικούς του δέκτες,ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» τονίζει η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο «σεισμός» και τα «εκατομμύρια των διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές» και οι Α. Σαμαράς και Κ. Μητσοτάκης «παρέμειναν ευσεβείς πόθοι».

MAX


Πηγή: Eurokinissi/Ζωντανός Αλέξανδρος

«Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους» γράφει η εν λόγω ανακοίνωση, που κατηγορεί την ΝΔ ότι θέλησε να καπηλευτεί το συλλαλητήριο.

Η απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε δια στόματος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που σε ανακοίνωσή του λέει ότι οι πολίτες εξέφρασαν σήμερα «την αγωνία τους» και «την έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

mits


Πηγή:EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έσπειρε ανέμους» και «θα θερίσει θύελλες». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό ότι ουδέποτε προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες εθνικής ενότητας.

Κοτζιάς: Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας

Για «διάψευση των δημοσκοπήσεων της διαπλοκής μίλησε με τη σειρά του ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε tweet του μετά το συλλαλητήριο έγραψε ότι «φάνηκε η γύμνια της ΝΔ αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη».

«Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε: «Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

Στο σχόλιο αυτό απάντησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, επίσης μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

«Αντί ο κ. Κοτζιάς να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που σήμερα στο Σύνταγμα του έδωσαν δύναμη να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση, εκείνος κατέφυγε σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών. Κρίμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης διάψευση των προσδοκιών των διοργανωτών

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πλήρη διάψευση των προσδοκιών των διοργανωτών» του σημερινού συλλαλητηρίου ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπληρώνει: «Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει δε, «βέλη» και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η στάση του στο ζήτημα αποτελεί «μνημείο υποκρισίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ