ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Από Μάρτιο η ηρωική έξοδος;

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Από Μάρτιο η ηρωική έξοδος;
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπορεί η επικοινωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να είναι καθημερινή και η προσωπική τους χημεία καλή, ωστόσο το Μαξίμου επέλεξε με διαρροή του να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου.

Ο λόγος για αυτή την κίνηση συνοψίζεται στη φράση «πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τον Μάρτιο». Με αυτό τον τρόπο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δηλώνουν δημοσίως πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει, κλείνουν την κουβέντα περί πρόωρων εκλογών και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο με την άρση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, την εφαρμογή των εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ και την «μάχη της καθημερινότητας».

Ταυτόχρονα ετέθη το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο και όλη η συζήτηση πλέον παραπέμπεται εκεί. Έτσι λοιπόν, στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται κουβέντα, να διατυπώνονται τελεσίγραφα και να γίνονται επιθέσεις στον υπουργό Εξωτερικών.

Έτσι κι αλλιώς, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν απολύτως κανένα όφελος για τους ΑΝΕΛ (ή κάποιο άλλο κόμμα) από τη στάση τους απέναντι στο Σκοπιανό, ωστόσο το κόμμα ανησυχεί πως δίχως το Σκοπιανό δεν έχουν πολιτική έκφραση που να τους διαφοροποιεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λόγο ύπαρξης. Έτσι, μια «ηρωική έξοδος» από τη συγκυβέρνηση και η ταυτόχρονη αναζήτηση του Τσίπρα για άλλες συμμαχίες μπορεί να αποδειχθεί μια συνταγή από την οποία όλοι κερδίζουν.

Ένα βελούδινο διαζύγιο χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα έδινε τον πολυπόθητο χώρο και χρόνο στους ΑΝΕΛ – αν υποτεθεί πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – να θέσουν μια νέα ατζέντα και να αναπτύξουν δίχως περιορισμούς τη δική τους ρητορική απευθυνόμενοι σε ένα αμιγώς δεξιό ακροατήριο. Ταυτόχρονα, οι αποστάσεις από τη συγκυβέρνηση ενδεχομένως να αποτρέψουν την εκλογική συντριβή που είθισται να αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το αφήγημα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με το βλέμμα στην κεντροαριστερά αλλά στις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένο να γίνουν με απλή αναλογική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ