ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα Σκόπια: Μακρύς ο δρόμος του Ζάεφ, προσήλωση Μαξίμου στη Συμφωνία, ανακούφιση στους ΑΝΕΛ

Δημοψήφισμα Σκόπια: Μακρύς ο δρόμος του Ζάεφ, προσήλωση Μαξίμου στη Συμφωνία, ανακούφιση στους ΑΝΕΛ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντιφατικά μηνύματα βλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ που χαρακτηρίστηκε από την χαμηλή προσέλευση και το μεγάλο ποσοστό αποδοχής της συμφωνίας.

Ως θετικό εκλαμβάνεται ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία, όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

Κατά την επικοινωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον επαίνεσε «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Η αποχή άγγιξε περίπου το 65% και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν οφειλόταν στην προτροπή της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ, αν υπήρξε ενόχληση για τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα που λειτούργησαν ανασταλτικά, αν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι και τόσο ελκυστική ή αν ήταν ένα ζήτημα επί του οποίου οι πολίτες δεν ενδιαφέρθηκαν να τοποθετηθούν.

Πάντως τόσο τα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα, δίνουν τη δική τους ερμηνεία για το αποτέλεσμα.

Για την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα απέτυχε επειδή η χώρα παραχωρούσε πάρα πολλά στην Ελλάδα και οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στη Συμφωνία. Υπενθυμίζουμε πως τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ όσο και το VMRO τάχθηκαν υπέρ της αποχής και όχι υπέρ ενός ξεκάθαρου «όχι» ενδεχομένως αφενός επειδή δεν ήθελαν το «όχι» να μετρηθεί στην κάλπη, αφετέρου επειδή είναι πιο εύκολο για τον πολίτη να μην πάει να ψηφίσει παρά να πάει μέχρι την κάλπη και να επιλέξει το «όχι». Η αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες εκλογές με το σκεπτικό ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος δεν εκπληρώθηκε και ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες και να αποσυρθεί από τη Συμφωνία.

Για τον Ζάεφ, το αποτέλεσμα θεωρείται διαχειρίσιμο και ενεργοποιεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άλλωστε το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση που οι βουλευτές του VMRO δεν στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, τότε αναπόφευκτα θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, στο τέλος του έτους ή στις αρχές του νέου. Πάντως, με δηλώσεις τους οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων εξέφρασαν τη στήριξή τους στα επόμενα βήματα που προανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ.

Άκυρο το δημοψήφισμα για τον Καμμένο

Δικαιωμένος δήλωσε ο Πάνος Καμμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ κι έσπευσε να το κηρύξει άκυρο λέγοντας πως «με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε δημοψήφισμα, αυτό ήταν κάτι που αποφάσισε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Επομένως, όπως είπε, η διαδικασία της συμφωνίας δεν επηρεάζεται από το δημοψήφισμα.

Εξ ορισμού η Αθήνα κρατάει στάση αναμονής αφού περιμένει να εκπληρώσει η ΠΓΔΜ τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία.

Παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση

Win – win θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την συγκυβέρνηση αυτή εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να υποστηρίξει πως κατέληξε σε μια καλή για την Ελλάδα Συμφωνία αφού ικανοποιεί μεγάλο μέρος των ελληνικών θέσεων και γι’αυτό το λόγο ακριβώς απορρίφθηκε από μέρος των πολιτών της γειτονικής χώρας. Οι ΑΝΕΛ μπορούν να λένε πως είχαν δίκιο όταν υποστήριζαν πως δεν πρόκειται να περάσει η Συμφωνία από την γείτονα και συγχρόνως, η συγκυβέρνηση δεν έχει πλέον λόγο τριβής και η ΝΔ βρίσκεται σε δυσκολία.

Αν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η κύρωση της Συμφωνίας να έλθει μετά τις ελληνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, το ζήτημα αυτό θα περιλαμβάνεται προγραμματικές εξαγγελίες. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης, που δεν φαίνεται να επιθυμεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού, θα πρέπει να πάρει σαφέστατη θέση κόντρα στο ΕΛΚ, στον αμερικανικό παράγοντα, στο Βερολίνο και την Αυστρία. Αν η ΝΔ ταχθεί κατά της συμφωνίας και κατά συνέπεια κατά της ένταξης της ΠΔΓΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέει έμμεσα «ναι» στην πρόσδεσή της στη Ρωσία και επικροτεί την πορεία περιδίνησης της γειτονικής χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Για την κυβέρνηση, η αντίφαση ήδη διαφαίνεται όταν η ΝΔ επιχαίρει για την αποτυχία του δημοψηφίσματος και ταυτόχρονα συντάσσεται με την πλευρά στα Σκόπια που θεωρεί «προδοτική» τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ