ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστίδης στο CNN Greece: Η ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της πριν το άνοιγμα στη Κεντροαριστερά

Χρηστίδης στο CNN Greece: Η ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της πριν το άνοιγμα στη Κεντροαριστερά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ανάληψη του μεριδίου της ευθύνης που αναλογεί στο κόμμα για την οικονομική κρίση αλλά και αυτοκριτική ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία ο Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο CNN Greece, αρνούμενος, ωστόσο, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση περί παράδοσης του ΚΙΝΑΛ και της κεντροαριστεράς στην αξιωματική αντιπολίτευση

Ο κ. Χρηστίδης σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, άσκησε έντονη κριτική στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για την ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τις ευθύνες της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εκτιμώντας πως ήταν η βασική αιτία για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.

«Δεν έχουμε ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις πολύ μεγάλες ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία για την κρίση και αναφέρομαι στο 2004-2009, όπου η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή διόγκωσε το χρέος και τα ελλείμματα και ήταν η βασική αιτία για την οποία καταλήξαμε στα μνημόνια. Επομένως πριν αναφερθούμε στο αύριο, οφείλει ένα κόμμα που θέλει να είναι ειλικρινές απέναντι στον ελληνικό λαό να λέει την αλήθεια του και για το χθες και για το σήμερα».

«Στο σήμερα βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί μία πρόταση που είναι άλμα στο κενό, χωρίς κανένα νούμερο, χωρίς κανένα αριθμό να καταγράφεται, μιλάει γενικόλογα γύρω από μία επόμενη μέρα. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο, αναφερόμαστε στους πολίτες που έχουν πραγματική αγωνία για το αύριο. Έχουμε καταθέσει το σχέδιο Ελλάδα, ζητάμε συνταγματική μεταρρύθμιση πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, ζητάμε την προστασία της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένο τρόπο» σημείωσε.

«Σε όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία από τη μία, ακολουθεί μία αόριστη δεξιά αντίληψη, από την άλλη έχουμε την πολύ πρακτική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία μας έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, στο να χρωστάνε ένας στους δύο Έλληνες προς το δημόσιο και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα, τα οποία βλέπουμε ότι έχουν πάρει πολύ κακή τροχιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά την κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής υπεραμύνθηκε των πρόσφατων δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά περί συνεργασίας, δηλώνοντας πως «η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο», θέτοντας ως προϋποθέσεις την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις που ψηφίστηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητώντας παράλληλα ισχυρή εντολή από τους πολίτες για την επόμενη μέρα.

Σχετικά με το παρασκήνιο των συναντήσεων και συνομιλιών μεταξύ Μαρίας Σπυράκη και Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Χρηστίδης κάλεσε για μία ακόμη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει καθαρές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συζητηθεί και σε ποιο πλαίσιο, κατηγορώντας τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτική στάση στα εθνικά θέματα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, τις δηλώσεις Κοτζιά και τη σχετική στάση του Πάνου Καμμμένου, ο κ. Χρηστίδης κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως με τις αντιφατικές δηλώσεις «κάνουν κακό τόσο στην ουσία όσο και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

«Επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις που υπάρχουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ύστερα, η αμφιβολία που είχαμε για τη συμφωνία. Δεκάδες πρωθυπουργοί και πρόεδροι αποκαλούν τον κ. Ζάεφ ‘Μακεδόνα πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ