ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο CNN Greece: Πόσο κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο CNN Greece: Πόσο κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών;
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε στο CNN Greece σχετικά με το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών στην μετά Κοτζιά εποχή, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «απελευθερώνεται» από τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται πλέον ο Πάνος Καμμένος και, παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τα πολλά ανοιχτά εθνικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέλαβε το ΥΠΕΞ.

«Δεν ‘’αγοράζω’’ καθόλου την εκδοχή ότι ο υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί αυτή είναι μία πολιτική παρακαταθήκη και για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Και από την ανακοίνωσή του (σ.σ. Τσίπρα) είδαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ως προς το σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού, παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο θυσιάστηκε ο Κοτζιάς και ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει ξαφνικά ρότα», είπε ο κ. Φίλης και σημείωσε πως οι αντιθέσεις μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου προϋπήρχαν της Συμφωνίας, απλώς αυτή τις επέτεινε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε κίνδυνο με υπαιτιότητα της πΓΔΜ, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Ζόραν Ζάεφ έλαβε «ισχνή νομιμοποίηση» στο δημοψήφισμα για το Μακεδονικό, γεγονός που του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ως προς τη συγκέντρωση των απαραίτητων βουλευτών ώστε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.

«Κατά κάποιον τρόπο ο Τσίπρας αποδεσμεύεται, απελευθερώνεται, άρα ίσως και να ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές», είπε, εκτιμώντας ότι ίσως είμαστε κοντά σε κάλπες στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη θέση του Πάνου Καμμένου μετά τα τελευταία γεγονότα σημείωσε πως «είναι περισσότερο χαμένος απ΄ότι πιστεύει σε αυτή την υπόθεση» και εξηγώντας τόνισε: «πλέον δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία για ό,τι πει και κάνει. Αν δεν καθίσει στα αυγά του θα επέλθει οριστική ρήξη».

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα πολλά εθνικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. «Ο Κοτζιάς φεύγει σε μία κρίσιμη συγκυρία», είπε.

«Είναι πάρα πολλά τα ανοιχτά εθνικά θέματα. Από το τι θα γίνει με τους Τούρκους στην ανατολική Μεσόγειο, τι θα γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι θα κάνουμε με την Αλβανία, τι θα γίνει τη Συμφωνία Πρεσπών φυσικά, πώς προχωρούν τα πράγματα στα Βαλκάνια, αν θα ξεπαγώσουν οι ελληνορωσικές σχέσεις», δήλωσε και αναφέρθηκε σε όλες τις αρετές του απελθόντα ΥΠΕΞ, τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης ενός υπουργού αντίστοιχου διαμετρήματος.

«Πρέπει οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός να βρει τον μηχανισμό και να βρει ανθρώπους που θα καλύψουν το κενό του Κοτζιά, ο οποίος ασκούσε και μία εξωτερική πολιτική αρκετά αυτόνομη από την υπόλοιπη κυβέρνηση, επειδή είχε και την εμπειρία και τη γνώση και το διαμέτρημα να το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος άνθρωπος στο υπουργείο Εξωτερικών».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη :

ΔΗΜΟΦΙΛΗ