ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικά: Αποκαθιστούμε αδικίες γιατί έχουμε όραμα και στόχο, τόνισε ο πρωθυπουργός

Αναδρομικά: Αποκαθιστούμε αδικίες γιατί έχουμε όραμα και στόχο, τόνισε ο πρωθυπουργός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπαράζ θετικών μέτρων το προσεχές διάστημα ως απόρροια της οικονομίας που ανακάμπτει, προανήγγειλε και από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους κι άλλες κατηγορίες συνιστά νομική υποχρέωση.

Θέλοντας με την παρουσία και ομιλία του στη Βουλή να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις αδικίες των μνημονίων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συμβολική συνεδρίαση και μια σπουδαία ημέρα για την κοινωνία.

Καταλόγισε αμηχανία αλλά και έλλειμμα αφηγήματος στη ΝΔ που – όπως είπε – καταστροφολογούσε και μιλούσε για 4ο μνημόνιο, λέγοντας πως θα αναγκαστεί να ψηφίσει όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. «Θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι. Θα λέτε ναι σε όλα», είπε και εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

«Αποκαθιστούμε αδικίες γιατί έχουμε όραμα και στόχο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ είπε πως δεν θα έπρεπε να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», είπε, απορρίπτοντας παράλληλα, την κατηγορία ότι πρόκειται για παροχή και προεκλογική ρύθμιση.

«Με βάση τη λογική σας εδώ και τρία χρόνια είμαστε σε προεκλογική περίοδο», σχολίασε, ενώ επιτέθηκε και στον Μάκη Βορίδη για όσα ανέφερε με αφορμή τις αλλαγές στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος. «Χωρίς αφήγημα καταστροφολογίας ίσως προσχωρείτε στην παραδοξολογία», είπε και του συνέστησε να αναλάβει, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, τηλεοπτική εκπομπή στην οποία θα εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα καταργήσουν τα Χριστούγεννα. «Δεν στερείστε μόνον αφηγήματος αλλά και σοβαρότητας», ανέφερε.

«Αυτά τα τρία χρόνια ξαναστήσαμε την οικονομία στα πόδια της, σταματήσαμε τη ρεμούλα και τη διαφθορά και νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά κι αυτό, όπως λένε στην Ευρώπη, είναι ένα μικρό θαύμα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου

Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος ήρθε σε κόντρα με τους Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Κικίλια, για τους χειρισμούς της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ.

«Η ΝΔ επέλεξε να δώσει το 50% και να ξοφλήσει», είπε και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση γίνεται σε συνέχεια μέτρων που έχουν ληφθεί και το 2015, το 2016 και το 2017. «Στις διαπραγματεύσεις είναι καταγεγραμμένο και μάλιστα το ανέφεραν οι δανειστές κάθε φορά που θέλαμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ ότι τότε δώσατε το 50% και ξοφλήσαμε», ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση του Χρήστου Σταϊκούρα που υποστήριξε ότι η τότε κυβέρνηση επέλεξε να δώσει μόνο το 50%, διότι ψήφισε κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε και την ανάρτηση του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια στο Twitter ότι τα αναδρομικά είναι κουτσουρεμένα και ότι εμπαίζονται οι αξιωματικοί, κάνοντας λόγο για δύο γραμμές της ΝΔ. Ο Βασίλης Κικίλιας παρενέβη επί προσωπικού, πως αν η κυβέρνηση είχε δώσει τα αναδρομικά πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, τα ποσά θα ήταν διαφορετικά.

«Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου υπήρξε το ειδικό μισθολόγιο, όλα αυτά που έπρεπε να διορθώσουμε τα διορθώσαμε 100%, άρα θέμα Κατρούγκαλου δεν υπάρχει», απάντησε ο Πάνος Καμμένος και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι είχε παραχωρήσει εθνική κυριαρχία.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και καταθέτει τον πρώτο προϋπολογισμό που δεν κάνουν κουμάντο οι δανειστές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αποκάλυψε πως σήμερα για πρώτη φορά είχαμε αίτηση για άδεια από τα Τουρκικά αεροσκάφη προκειμένου να εισέλθουν στο ελληνικό FIR.

«Είναι θετικό για να προχωρήσουμε με μία θετική ματιά στο μέλλον με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και να μπορέσουμε να χτίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ