ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση, καθώς στις 10:30πμ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα, κατά την οποία το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε… κόκκινο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα αναγκαστεί σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του.

Μετά την κύρωση των Συνταγματικών Αλλαγών στη βουλή των Σκοπίων, το «μπαλάκι» έχει περάσει πλέον στο ελληνικό τερέν και το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.

Έτσι, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει από τον κυβερνητικό του εταίρο να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Παρότι το πρωί του Σαββάτου πληροφορίες ανέφεραν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, το χτεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον κυβερνητικό του εταίρο επισπεύδει τις εξελίξεις. Στόχος, προφανώς, είναι να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το… ομιχλώδες πολιτικό τοπίο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαφαίνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς επικρατεί ικανοποίηση για την τροπή που πήραν τα γεγονότα και εκτιμούν ότι μετά από πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις ο υπουργός Άμυνας ενδέχεται να μεταβάλλει περαιτέρω τη στάση του.

Μετά από τη θυελλώδη συνεδρίαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πλέον σε «καθαρές λύσεις» χωρίς αστερίσκους. Ο κ. Καμμένος φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και χαμηλώνει τον πήχη, όχι ως προς τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος που από την αρχή είχε θέσει αλλά ως προς το εάν θα αποσύρει ή όχι την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή όχι.

Η αιτία προς αυτή τη νέα «γραμμή» είναι η διαφορετική στάση που τηρούν οι βουλευτές του οι οποίοι, αν δεν ενωθούν, τότε η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κινδυνεύει ως προς τη συνοχή της.

«Βελούδινο» διαζύγιο

Η κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αφού πρώτα και οι δύο πλευρές έχουν σταθμίσει όλες τις παραμέτρους, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε ρήξη αλλά σε «βελούδινο» διαζύγιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκείνοι που γνωρίζουν, αναφέρουν πως στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Καμμένος θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του κόμματος θα μεταβάλει τη στάση του ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει τους βουλευτές του ελεύθερους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και επομένως να παράσχουν θετική ψήφο προς τον Αλέξη Τσίπρα και να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ