ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε ο κύκλος της συγκυβέρνησης - Ο λόγος τώρα στη Βουλή

Έκλεισε ο κύκλος της συγκυβέρνησης - Ο λόγος τώρα στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μια νέα περίοδος αναταραχών ανοίγει πλέον στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά το οριστικό «διαζύγιο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι σκοπεύει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιθυμεί διαδικασία-εξπρές, με τον Νίκο Βούτση να εμφανίζεται έτοιμος να εισηγηθεί έναρξη της συζήτησης την Τρίτη το πρωί και ψηφοφορία την Τετάρτη το βράδυ. Η αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να γνωστοποιεί τις προθέσεις της ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε σήμερα στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας και να αποσύρει όλους τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά από το πολυαναμενόμενο «ραντεβού», ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Καμμένου και σκοπεύει να κάνει δεκτές όλες τις παραιτήσεις που θα τεθούν υπόψη του.

«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμος, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δε, ότι τη θέση του υπουργού Αμύνης αναλαμβάνει ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.



Με τη σειρά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την απόφαση των ΑΝ.ΕΛ να πουν «όχι» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ ξεκαθάρισε ότι θα διαγραφούν όσα στελέχη δεν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Ζήτησε δε, να διενεργηθεί δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προτείνοντας να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι έχει επαφές και με άλλους βουλευτές που θέλουν να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αναταραχή στους ΑΝ.ΕΛ.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει, όπως είναι άλλωστε και λογικό, αναταράξεις στους «κόλπους» των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Λίγη ώρα μετά από την «αιχμηρή» συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, ο Τέρενς Κουίκ έγραψε στο Τwitter:

«Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ, ΥΠΕΞ & η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της & δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει & τώρα» έγραψε ο κ. Κουίκ.

Με τη σειρά της, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη επανέφερε δήλωση που είχε κάνει στις 8 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι επικαιροποιημένη ισχύει «κάθε λέξη που περιέχει». Η υφυπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί επί του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, καθώς βρίσκεται στην «πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση».

Την παραίτησή του από το υπουργείο Μεταφορών έκανε γνωστή ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, που σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ανέφερε ότι έχει παραδώσει το κείμενο της παραίτησής του στον Πάνο Καμμένο εδώ και 30 ημέρες.

O Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο News24/7, είπε πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εκτίμησε δε, ότι το ίδιο θα πράξουν οι Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι σημερινές εξελίξεις προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «σκηνοθετημένο διαζύγιο» και τη Φώφη Γεννηματά να ζητά άμεσα εκλογές.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τους Τσίπρα-Καμμένο «θλιβερό δίδυμο» και έκανε λόγο για «παράσταση» σε εθνική μετάδοση.

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους» τονίζει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, και συμπληρώνει:

«Γι’ αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει, επίσης, ότι η «αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει».

«Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία» ολοκληρώνει λέγοντας η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, που μίλησε για «φαρσοκωμωδία» σκηνοθετημένη από τους Τσίπρα και Καμμένο.

«Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν… Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει. Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σε tweet του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Την παραίτηση Καμμένου σχολιάζει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Κεντρώων, που εκτιμά πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δέχτηκε τα «πυρά αχαριστίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα τον πέταξε ως λεμονόκουπα.

«Έπρεπε πριν πάρει το στυλό της μειοδοσίας, ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας να είχε φύγει ο Καμμένος. Τώρα είναι αργά και η μειοδοσία συνετελέσθη», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

«Αν προσπαθεί να μαζέψει "δεξιούς πατριώτες" βουλευτές του είναι ανώφελο. Μόνο η Ένωση Κεντρώων έχει ψηλά την πατρίδα και την δημοκρατία. Μόνο η "πατρίδα" δεν φτιάχνει κόμμα παρά μόνο απόκομμα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ