ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μυστικά και το παρασκήνιο της διάλυσης του πολιτικού γάμου Τσίπρα - Καμμένου

Τα μυστικά και το παρασκήνιο της διάλυσης του πολιτικού γάμου Τσίπρα - Καμμένου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Παιχνίδι για δύο είναι τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να εμφανίσουν ότι το «διαζύγιο» που πήραν μεταξύ τους ήταν ηχηρό και όχι συναινετικό.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος εδώ και καιρό είχαν συμφωνήσει να χωρίσουν και επέλεξαν τον τρόπο. Έναν τρόπο που να δείχνει τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, αλλά στην ουσία να πρόκειται για ένα χωρισμό ελεγχόμενο…

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών σε συνοικία του κέντρου της Αθήνας, στην οικία στελέχους της κυβέρνησης, όπου εκεί συζητήθηκαν ότι δεν μπορούν πλέον να συγκατοικήσουν και συμφώνησαν να χωρίσουν με συναινετικό «διαζύγιο» που να δείχνει όμως πως δεν μπορεί ο ένας τον άλλον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι μετά το διαζύγιο «απελευθερώθηκαν» από τη σχέση τους με τον υπουργό Άμυνας για την οποία έκριναν το τελευταίο διάστημα ότι ήταν προβληματική. Αντιθέτως, άλλοι υποστήριξαν πως Τσίπρας και Καμμένος διαθέτουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους και ξέρουν πού φτάνουν τα όρια ο ένας του άλλου.

Ωστόσο φαίνεται πως και η δημόσια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια ήταν μέρος των όσων είχαν συμφωνηθεί προκειμένου να σφραγίσουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που αν δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών, πολύ απλά, ο κ. Τσίπρας δεν θα κατέθετε το αίτημα αφού το Σύνταγμα του δίνει και άλλες επιλογές.

Το ερώτημα για τον Πάνο Καμμένο ήταν όμως πώς θα μπορούσε να πάει με μισούς βουλευτές του. Άλλοι να καταψηφίζουν τη συμφωνία και την ψήφο εμπιστοσύνης και άλλοι να την υπερψηφίζουν. Εκεί κάπου χάθηκε η συνεννόηση και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η κυβέρνηση.

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα θέλοντας να ρίξουν τη μπάλα αλλού προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έτσι ώστε να μετατοπίσουν την αρνητική εικόνα, έλεγαν αργά το βράδυ στο CNN Greece τι θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ αν παρ’ ελπίδα δεν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Θα ψηφίσει ή όχι αυτός τη συμφωνία από τη θέση του πρωθυπουργού; Ένας από τους λόγους που δεν κατέθεσε μέχρι στιγμής πρόταση μομφής της κυβέρνησης.

Ένα άλλο μυστικό κρύβεται επίσης και στο πώς ο κ. Καμμένος κινήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο στο να μην κινδυνεύσει η συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας και πέσει κάτω από τον αριθμό των 5 βουλευτών και χάσει έτσι το δικαίωμα που διαθέτουν οι αρχηγοί στη Βουλή να μιλάνε στις συζητήσεις της ολομέλειας κ.λπ.

Ο κ. Καμμένος διαχώρισε τους βουλευτές του σε εκείνους που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής Β. Κόκκαλη και εκείνους που δεν διαθέτουν κυβερνητικό πόστο όπως τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι (αντιπρόεδρος Βουλής). Για τους πρώτους έκανε γνωστό ότι αν δεν συνταχθούν μαζί του δηλαδή να καταψηφίσουν την συμφωνία αλλά και της πρότασης εμπιστοσύνης που συνεπάγεται, θα τεθούν εκτός ΑΝΕΛ, δεν έκανε το ίδιο και για τους άλλους δύο.

Ο λόγος κρύβεται στο ότι μπορεί έτσι στο να καταψηφίσει τη πρόταση μομφής αλλά να διατηρήσει την Κ.Ο του κόμματός του.

Για αυτό και τα κόμματά της αντιπολίτευσης μιλάνε για σκηνοθετημένο διαζύγιο. Διότι υπέρ της σκληρής γραμμής του κ. Καμμένου υπέρ είναι μόνο δύο: Ο Κώστας Κατσίκης και η κ. Μαρία Κόλια Τσαρουχά ενώ αντίθετα Κουντουρά και Κόκκαλης εμφανίζονται υπέρ. Έτσι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέγραφε τους κυρίους Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι θα διέλυε από μόνος του την Κ.Ο.

Στο μεταξύ, πολιτικό παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ώρες και με το Ποτάμι. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν στη θετική ψήφο των βουλευτών του κ. Στ. Θεοδωράκη για τη συμφωνία των Πρεσπών πλην των κκ. Αμυρά και Ψαριανού.

Ο δε, κ. Σπύρος Δανέλλης εμφανίζεται θετικός στο να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Η ηγεσία του Ποταμιού διαψεύδει την πιθανότητα οι βουλευτές του να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση και ο λόγος που το λένε είναι γιατί στο παρασκήνιο λέγεται πως η πίεση που έχει υποστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αντιστραφεί προς την κυβέρνηση που αν συνεχίσει να πιέζει για την θετική ψήφο του κ. Δαννέλη, σαν να είναι ο 151ος βουλευτής για την κυβερνητική πλειοψηφία , τότε να μην ισχύσει η αρχική γραμμή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και η κυβέρνηση τότε πραγματικά να βρεθεί ξεκρέμαστη κυρίως έναντι των ξένων εταίρων μας.

Πρόκειται πραγματικά για ένα δισεπίλυτο παζλ, για κινήσεις με λεπτούς χειρισμούς, μυστικές συναντήσεις και συνεννοήσεις που τέτοιες δεν έχουν ξανά γίνει τα τελευταία χρόνια.

Με τόσο πολύ έντονο παρασκήνιο και πολλές συζητήσεις για πρόσωπα και επιλογές που ανεβάζουν στο κατακόρυφο το πολιτικό θερμόμετρο φτάνοντας το πολιτικό σύστημα στα όριά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ