ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Χουάν Γκουάιδο «επιτέθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα

Γιατί ο Χουάν Γκουάιδο «επιτέθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα
REUTERS/Carlos Barria

Την ώρα που αρκετές χώρες έχουν αναγνωρίσει του Χουάν Γκουάιδο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας με στόχο να οδηγήσει την χώρα σε ελεύθερες εκλογές αυτό δεν το έπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκείνος δεν το ξέχασε…

Για αυτό και στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την χώρα του ώστε να δει από κοντά πως είναι να ζεις με πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Χουάν Γκουάιδο φαίνεται να θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο τον Έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός πως η ΕΕ περιορίστηκε να απευθύνει μήνυμα στον Μαδούρο να προχωρήσει σε εκλογές. Και αυτό γιατί είχε λάβει διαβεβαιώσεις (;) πως θα αναγνωριστεί και από την ΕΕ.

Κάτι που δεν έγινε λόγω και ελληνικής παρέμβασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή με δήλωση Σκουρλέτη είχε στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο μέσα από την Πρεσβεία της Βενεζουέλας. Σημείωνε ο γραμματέας του κόμματος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας σχολίασε πως «η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο».

Σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα εξέφρασε την άποψη πως οι Βρυξέλλες δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στα πολιτικά δρώμενα μιας άλλης χώρας. Πρότεινε την ενεργοποίηση της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να ξεκινήσουν επαφές και συζητήσεις με τις δύο πλευρές και να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Η πρόταση δεν είχε τύχη, αλλά έφερε ένα μικρό κέρδος. Η Αθήνα δεν ήθελε να συνταχθεί με την Ιταλία διαταράσσοντας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ οπότε στόχευσε και κέρδισε να μην αναγνωριστεί, τουλάχιστον ακόμα, ο Χουάν Γκουάιδο από τις Βρυξέλλες.

Αυτό ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα δεν το ξέχασε. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ