ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρώτη ήττα ΣΥΡΙΖΑ μέσω... ΑΣΕΠ και καταγγελίες για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις

Βουλή: Πρώτη ήττα ΣΥΡΙΖΑ μέσω... ΑΣΕΠ και καταγγελίες για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις
EUROKINISSI

Στις ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών ποντάρει πλέον η κυβέρνηση για την υπερψήφιση άρθρων ή και νομοσχεδίων, μετά το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Τρανταχτό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, μετά το «όχι» του κόμματος του Πάνου Καμμένου σε τρία άρθρα του.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και εισηγητής στο νομοσχέδιο Αριστείδης Φωκάς ήταν απών κατά την ψηφοφορία, με συνέπεια να μην συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.

Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους, ενώ τα πηγαδάκια, έκαναν λόγο για «παιχνίδι» του Πάνου Καμμένου λόγω της διαφαινόμενης διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία δεν γίνεται διά της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά διά της ψήφου των κομμάτων, όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Πλέον ωστόσο η κυβέρνηση εκφράζεται από μία ΚΟ 145 βουλευτών, που σημαίνει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει είτε με την στήριξη κάποιας κοινοβουλευτικής ομάδας από την αντιπολίτευση, είτε με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να το στηρίξουν οι πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ΝΔ ,διά στόματος Μάκη Βορίδη, μιλούσε πάντως, από νωρίς το απόγευμα, για κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145 βουλευτές και περιμένουμε από τους ΑΝΕΛ να πει αν στηρίζουν ή όχι το νομοσχέδιο, διότι χωρίς στήριξη ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία… Ό,τι δεν ψηφιστεί, απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο… Καλή αρχή να την έχουμε αφού αποφασίσατε να συνεχίσετε να κυβερνάτε», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την ώρα της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναζητούσε οδούς διαφυγής από το σκόπελο, επιμένοντας ότι βάσει συγκεκριμένου άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, που ανέρχονται πλέον σε 16, όταν δεν διαπιστώνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Όταν οι εισηγητές των κομμάτων διαφωνούν με ένα νομοσχέδιο ή άρθρο του, τότε αυτό απορρίπτεται και δεν διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία. Που τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας ανέφερε πως «αν έχουμε μια ειδική περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας, επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψιν τους ανεξάρτητους βουλευτές και για το λόγο αυτό, αφού δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα υπάρχοντα κόμματα να ερωτηθούν οι 16 ανεξάρτητοι, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε Κοινοβούλιο εν ολομέλεια».

Η ονομαστική ψηφοφορία μετατέθηκε έτσι για αύριο το μεσημέρι.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαφωνούν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων επι της αρχής είχε δηλώσει παρών. Υπέρ των τριών άρθρων τάσσεται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όλοι οι διάλογοι

Με δεδομένο το κοινοβουλευτικό τοπίο που διαμόρφωσε η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εφεξής το ίδιο το προεδρείο της Βουλής θα ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες για να διαπιστώνεται πότε υπάρχει ή δεν υπάρχει πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που πιθανολογείται ότι θα επαναληφθεί σε επόμενες ψηφοφορίες, είναι οι διάλογοι απόψε στην Ολομέλεια.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος κήρυξε περαιωμένη τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία δι' εκφωνήσεως.

Ο κ. Βαραμένος επικαλέστηκε το άρθρο 72 του Κανονισμού σύμφωνα με το οποίο, αν ο πρόεδρος της Βουλής το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.

«Σύμφωνα με την πάγια πρακτική που ακολουθούμε στις ψηφοφορίες, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ψηφίζουν διά των εισηγητών τους. Σε αυτή τη διαδικασία δεν εκφράζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι πλέον αριθμούν τους δεκαέξι (16). Επομένως, σε όσα άρθρα δεν διαφαίνεται, να διαμορφώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, από τις ψήφους των εισηγητών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να εκφραστούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν εκπροσωπούνται από καμία ΚΟ», είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε αρχικά ότι ξεκινά ονομαστική ψηφοφορία.

Την ώρα όμως που ο κ. Βαρεμένος εκκινούσε την ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Εάν δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία, γιατί θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία;» είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Επειδή υπάρχει το φαινόμενο των ανεξαρτήτων βουλευτών, που είναι περισσότεροι από μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μην δημιουργείτε ζήτημα τώρα κύριε Βορίδη για θόρυβο», απάντησε ο Γιώργος Βαρεμένος.

«Δεν έχω διάθεση για θόρυβο. Έχω διάθεση να αντιληφθώ με ποιες διατάξεις προχωράτε», είπε ο Μάκης Βορίδης και δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα που δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά να ανακοινωθεί από το προεδρείο ότι απορρίπτονται.

«Είναι ένα πρωτοφανές μεταπολιτευτικό φαινόμενο. Και προχωράμε σε ονομαστική ψηφοφορία», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.

«Είναι πρωτοφανές διότι δεν έχετε την πλειοψηφία», απάντησε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Βουλής:

«Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία και αφού διαπιστώνετε ότι είστε μειοψηφία, και αντί να πείτε ότι απορρίφθηκε κάποια διάταξη, θα κρίνετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ονομαστική; Η Βουλή ψηφίζει. Όταν ψηφίζει αποφασίζει κιόλας. Ψήφισε η Βουλή και αποφάσισε. Εσείς έρχεστε και λέτε 'ας ψηφίσουμε και αν δεν μ΄ αρέσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα κάνουμε ονομαστική'! Αυτό λέτε!», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Αφήστε τις δολιχοδρομίες. Θα διαπιστώσετε με ακρίβεια ποια πλειοψηφία υπάρχει με τον τρόπο που ανακοίνωσα (σ.σ. ονομαστική ψηφοφορία)», συνέχισε ο Γιώργος Βαρεμένος.

«Καταργείτε την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου! Επειδή δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, λέτε θα ξαναμετρήσετε! Πρέπει στην παρούσα συνεδρίαση να διαπιστώσετε αν υπάρχει πλειοψηφία ή δεν υπάρχει», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Το νόημα μιας ψηφοφορίας είναι να βρούμε αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Μέχρι τώρα εφόσον επιτυγχάνετο πλειοψηφία ενός ή αθροιστικά και δύο κομμάτων, προχωρούσαμε τεκμαίροντες ότι η όλη η κοινοβουλευτική δύναμη κάθε κόμματος αθροίζεται και έτσι δημιουργείται η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τώρα έχουμε μια ειδική περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως επ ουδενί δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη την εκφρασμένη βούληση και την ψήφο όλων των βουλευτών, είτε ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα είτε είναι ανεξάρτητοι. Για το λόγο αυτό αν δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα κόμματα, θα πρέπει να ερωτηθούν ένας καθ΄ όλα μη ευκαταφρόνητος αριθμός βουλευτών που είναι ανεξάρτητοι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας.

Έτσι ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι λύεται η συνεδρίαση για αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ